3D-lasit, sun puhelimessa? Ollaanko siellä jo? Samsung Gear VR S6

02/04/16
teknologia

Gear-VR-S6

Samsung! Tämä kaukoidän monitoimi-ihme ja epäintuitiivisesti nimikoidut tuotteet. Tänään on tarjolla kepakka tutkailu firman näkemykseen Google Cardboardista, tai olihan kelkassa myös Oculus tarjoilemassa osaamistaan optiikkaosastolta.

Eli mistä himputista on kyse?

No karkeasti siitä, että lyöt puhelimesi kiinni härpättimeen ja sitten katselet 3D-kuvastoa leffojen tai pelien merkeissä. Härvelissä itsessään on hyvin vähän älyä, ainoat sähköisesti toimivat komponentit ovat pieni linssien höyrystymistä vastustava tuuletin ja usb-passthrought laturille. Koko magia siis toimii aikalailla älypuhelimessa ja siihen liittyvissä appseissa.

Laitteiden keskinäisen työnjaon vuoksi käyttöönotto sujuu kuin banaania kuorisi. Säädä päärensselit sopiviksi, sujauta S6 paikoilleen ja seuraa ruudulla ohjeita. Tehokäyttö vaatii useamman sadan megan latauksia erinäisten appsien merkeissä, joten käyttöönottoon kannattaa varata useampi tunti. Ilmaiseksi ei myöskään ole promovideoista kummempaa matskua tarjolla, joten hankintakustannuksiin muodostuu joitakin kymppejä lisää, jos halutaan parit 3D-toimintoja featuroivia pelejä tai elokuvia. Mukaan tulee oikeastaan vain Oculus-videot, virtuaalileffateatterit ja parisen hassua promovideota, joilla toki hämmentää hetkeksi naapurin mummoa, mutta pitemmänpäälle ei sisältö jaksa lämmittää. Hyvä lisä pakettiin olisi myös suht’ laadukkaat 5.1 kuulokkeet ja peliohjain, joista jokaisesta toki joutuu maksamaan lisähintaa.

3D-elämystä ilman lisälaitteita ohjastetaan lasien sivuun upotetulla kosketuslevyllä ja siihen liittyvällä back-panikkeella. Kursorin virkaa menuissa hoitaa tähtäinristikko, joka seuraa pään liikehdintää ..about niin, että se on näkökentän keskellä. Valinta tehdään siis viemällä tähtäin halutun itemin päälle ja sitten näpäyttämällä kerran kosketuslevyä. Sangen intuitiivista ja toimivaa! Menuihin ei myöskään päädy eksymään kivan back-panikkeen ansiosta, pari painallusta ja on jälleen päävalikossa kuikuilemassa.

Mihin sitten itse olen käyttänyt tätä helvetinkonetta? No! Lähinnä elokuvien ja sarjafilmien smyygailuun pitkillä matkoilla. Nimittäin perusasetuksilla masteroitu 3D-elokuva toimii nk. heittämällä Gear VR:ssäkin. Mediasoittimelle tarvitsee vain tekstitiedostolla kertoa, tietyllä syntaksilla, onko kuvat rinnakkain vai miten. Tiedostot samaan kansioon ja Oculus Cinema auki. GUI-ratkaisu Oculus Cinemassa on perin huikea, tarjolla on nelisen eri kenttää, joissa voi immersoitua roskafilminsä pariin. Oma suosikkini on täysin tyhjä 50-lukulainen eliittiteatteri, jossa katsoja voi pyörittää vapaasti päätään teatterimiljöötä ihmetellen. Katsojan päästä katsoen, suoraan edessä on sitten se huikean laaja kangas, johon 3D-elokuva “projisoidaan”. 3D on, vähän elokuvasta riippuen, hieman samalla levelillä kuin FinnKinon nykyiset proggikset ..eli tasoja irtautuu kankaasta tai syyvyyttä muodostuu kohtauksiin.

Aivan uskomattoman toimivaa esim. pitkillä bussimatkoilla. Lasit päähän, kuulokkeet korville ja sitten täyteen irrottautumiseen ympäröivästä maailmasta. Laite ei itsessään paina aivan hirveitä määriä, mutta voisin kuvitella pieneen päähän aiheuttavan keskimääräistä enemmän epämukavuutta. Minun isoon kuuppaani(kokoa 60ish) vehjetys istui ongelmitta, joten skaalan loppupää ei ole ongelmainen kokopolitiikkansa osalta.

Sitten on se toinen tapa tehdä 3Deetä. Kuvataan kohtaus pallomaisella kameralla(kysyt kuitenkin, about tällainen) ja asetetaan kuvan pan&scan vastuu 3D-lasien käyttäjälle. Kohtaus soljuu eteenpäin, mutta keskittymättä vaikka itse tapahtumaan voi autistoilla kattolamppuja tai jotain ihan muuta kuin itse tapahtumaa. Tässä lajityypissä on mm. Naughty American aikuisviihdetuotanto pioneerina. Tämä moodi on sitten se missä herkimmille voi iskeä päälle 3D-motion sickness, eli kotosuomeksi pahoinvointi ja juilinta. Hyvä indikaatio yksilön kyvykkyydestä ässätä 3D-maailma on matkapahoinvointi tai merisairauteen alttius, jos ne puskee helposti päälle ..niin ehkä silloin 3D ei ole juuri se sinun juttusi. Tripla-A Hollywoodismeja tuskin vielä hetkeen nähdään tässä formaatissa, koska koko ympäristön proppaaminen tapahtuman ympärille olisi aivan uskomattoman kallista.

Mitkä asiat eivät vielä ole ihan siellä? Vaikkakin Samsungin Galaxy S6 Edge puskee huimat 1440×2560 kepakalla 577ppi -arvolla kuvaa, ei resoluutio oikein tunnu riittävän täyteen silmakarkkikokemukseen. Pikselöityminen on paikoin jopa pahaa. Lisäksi lasien istuvuus ja okuläärien säätö pitää olla melko just eikä melkein hyvän kuvanlaadun saavuttamiseksi, pienetki muutokset silmän ja linssin välillä aiheuttavat sumeutta. Luonnollisesti et pysty myöskään sivusilmällä tarkkailemaan tapahtumia, kohteita pitää katsoa suoraan jotta ne piirtyvät puhtaasti.

Lisäksi linssit tahtovat kerätä itseensä hieman rasvaa, kun aparaattia puetaan päähän. Tarkkaan kuvaan on edellytyksenä täysin puhtaat kännykän näyttö sekä linssit. Molempia saakin sitten hinkata pieteetillä ennen käyttöönottoa, jos mielii laadukasta kuvaa.

..Ja koska kyseessä on Samsung, on VR S6 yhteensopiva VAIN S6 ja S6 edgen kanssa. Note5:lle ja Edge+:lle on sitten aivan oma päähineensä. Jos harkitsit Samsungin viime vuoden lippulaivan hankintaa niin nyt, tätä kirjoittaessa ainakin Saunalahti tarjoaa bundlea, jossa S6, S6 Edgen ja Edge+:n hankkija saa 3D-glasit kaupanpäälle. Muutoin ehkä on siinä 100-150€ arvoisen tuntuinen vehjetys.

Ei aivan valmista tekniikkaa vieläkään. Hauska, mutta raakile.

-K

ps.

Sniiduilijat pääsevät lähes samaan elämykselliseen tasoon about 10-20€ investoinnilla. Vaikka tästä..

★★/★★★★★

 

 

Comments are closed.

0 Comments

There are no comments yet.

Balloons theme by
Moargh.de