Ai mullakin on iLaite?

02/21/14
teknologia

ipad-mini5_610x563

 

Näinhän tässä taas pääsi käymään! iVehjevastarinnan jälkeen kaivan työpöydälleni taskusta uutukaisen iPad Air Minin. Nyt testiviikon jälkeen on sananenkin sanottavana aparaatista. Sanottakoot kuitenkin etten ole aivan täysin iOS/osX virgiini; ekat hatsit laitteista vedin 2007/2008 operaattoriunlockatulla jenkkiPhonella ja löytyypä kotipesästä lentokonealumiininen G5 Mac Pro ja ekan genin pädi.

Olen aina pitänyt Omppufirman teollisesta muotoilusta, softa taasen aiheuttanut atomista naaman kirvelyä suljettuine ekosysteemeineen.

Unboxaus oli Applemaisen koruton. Myyntipakkauksessa mukana laturi, SIM-työkalu, pädi ja pari vihkosta, joissa kosiskellaan ostamaan lisää IT-roinaa nurkkiin. Itsessään laite tuntuu ihan oikeasti premiumi qualityn työkalulta ..ei natise, nitise tai tunnu siltä että manhandlaus käynnistäisi sisäisen itsetuhomekanismin, jos verrataan about satkun(100-150€) halvempaan Samsungin Galaxy Tab kolmoseen. Polykarbonaattimuovit tuntuu aina jotenkin halvalta käteeni vaikka onkin samaa matskua mistä valmistetaan mm. mellakkapoliisien kilpiä. Näyttölaseissa gorillan eri versiot tuntuvat olevan nykyisin niin defacto standardeja ettei siitä kannata möykätä sen enempiä.

Käyttöönottorumbaan menee kymmenisen minuuttia ja se onnistuu onneksi ilman kirotun iTunesin asentelua; laite olisi tosin hyvä saada internetseihin käyttöönoton yhteydessä. Jos edellinen käyttäjä on asettanut Find my iLaite -toiminnallisuuden päälle niin viimeistään tässä kohden tulee aivan helvetillisiä ongelmia, jopa siinä määrin että saatoit juuri hankkia itsellesi melko kalliin paperipainon. Ellei joppari ystävällisesti ilmoita sinulle passcodeaan. Olkaapa siis tarkkoina siellä Huuto.netin ja Ebayn syövereissä.

No ni! Laitteessa virrat ja työpöytäkin näyttää avautuvan, jos päivitysaste on unboxauksen jälkeen 6.jotain niin kannattaa asetuksista pyyttä OTA:na jaettavaa seiskaa. Päivityksessä menee se, internetsiyhteydestä riippuen, 20-30min. ja on prosessin jälkeen sitä uusinta uutta iOS-kokemusta kera Androidimaailmasta pöllittyjen “innovaatioiden”.

Perinteitä kunnioittaen on iPad Air täysin laajentamattomissa. Ei slottia muistikorteille, ei HDMI-liitintä, ei ylimääräisiä USBeja. Ainoat fyysiset liittimet on 3 1/2mm. kuulokeliitin ja Apple-Intel -yhteistyönä syntynyt Lightning. Kannattaa siis investoida samalla adapteri, jolla adaptoit Lightning-porttiin soveltuviksi sen vanhan dock connectorin. Se mitä fyysisissä liitoksissa menetetään yritetään pelastaa tarjoamalla koko kattaus moderneja langattomia siirtoteitä LTE:stä Bluetoothin kautta WLAN a/b/g/ännään, joten eipä tuo muistikorttislotin puute nykyisten pilvipalveluiden aikakaudella paljon rassaa. Flash-tukea laitokselle et myöskään koskaan tule näkemään ja esmes Youtubea saat ihmetellä appsin kautta, tämä feature ja teknologialinjaus ei yllätä vanhoja Applen fanipoikia, mutta peruskuluttajaa voi vähän hämätä. Silverlightstriimit hanskataan Quicktimen kautta ja HTML5 toimii sähäkästi(obs.huom. Youtubenkin saa kytkimellä siirtymään HTML5 soittimeen kämäsen Flashin sijasta.. näppäile www.youtube.com/html5 ja seuraa ohjeita).

Softavalikoima on rajallinen, mutta keskeisimmät viihde- ja tuottavuuskilkkeet löytyvät iStoresta vaivatta. Omalta osaltani sain laitteesta lähes Android 4.3 -veroisen kokemuksen. Ainoana kipupisteenä oli verkkoresurssien esittelyt laitteelle käyttäjätunnuksella, homma toimisi, jos ostaisin storesta maksullisen appsin. Peruskuluttaja tyytynee Dropboxiin tai Gdriveen, joten olen tämän murheen kanssa varmaan aika yksin. NFC on myös osa niitä moderneja kotkotuksia, johon Apple ei ole koskaan viitsinyt lähteä. NFCeen uupuminen ei sinänsä ole koskaa minua henk.koht. tasolla korpenut, koska voin aina muodostaa laiteparin silleen vanhanaikaiseseti BT-hallinnasta ..jos NFC on jostakin mielipuolisesta syystä business critical feature, niin lightningiin on saatavilla kiinamarketeista dongleja. Qi-standardin langaton lataus on myös haaveiden joukossa, mutta tähänkin pulmaan normaalimies modaa akun ja laiteliittimien väliin adapterin.

VPN-yhteyksien tuki löytyy myös natiivina kaikkiin normistandardeihin ja laite antaa konffata varmenteeseen perustuvan autentikaation ilman, että itse laite olisi kryptattu tai suojattu esim. passcodella. Tuki Mikkiksen RDPeehen löytyy myös nykyisin softa-asennuksen jälkeen. Muina siisteinä juttuina todettakoot, että softakattausta on mahdollista laajentaa myös VMwaren palikoilla. Horizonin jälkeen sinulla on periaatteessa taskussa pääsy korporaatiosi VDi-ympäristöön koheltamaan ..eli pääset kiinni työasemaasi tai virtuaaliympäristöön about nappia painamalla. Nämähän em. “hienoudet” ei ole mitään uutuuksia androidikapteeneille, mutta windowsphonetsepet saanevat odotella niitä ainakin seuraavaan featurepackkiin asti.

Ilmaiseksi saatavilla olevat softat kannattaa beettatestata huolella ja varmistaa ettei paywallin taakse jää mitään kivoja ominaisuuksi ennen kuin menet paukuttelemaan henkseleitäsi tietohallintojohtajalle. Vielä kun saisi Office365 ja Sharepoint -valmiudet pakettiin niin laitosta uskaltaisi luvata jo pienoiseksi läppärin tappajaksi. Ne PK-yrittäjät, jotka hikoilevat Suomen maksupäätekartellien kanssa niin suosittelen tsekkaan iZettlen ulos. Pienellä virittelyllä saa iPad+iZettle -kombosta ihan kyvykkään online-kassan nimittäin.

Uusimman generaation iLaitteiden kovimpia myyntivaltteja on ehdottomasti kovan DPIin Retina-näyttö(joissakin mineissäkin). Minissä DPI on siinä 160 luokkaa, jolla ei nyt aivan kuuhun lennetä(Samsung GS4:ssa on ~460). FullHD elokuvat näyttävät kuitenkin ihan tarpeeksi napakoilta omiin silmiini esim. Netflixin kautta ja rasvaa hylkivä näyttöpinnoite varmistaa sen, että laite ei muutu työpäivän aikana sormenjälkigalleriaksi. Jos näytön resot on ainoa speksisi niin tällöin suosittelen, että tarkistat kiinatabien valikoimat myös. Retinalla varustettu kiinatabi maksaa reilusti puolet vähemmän kuin vastaava Applen vekotin. Toinen siisti feature, josta Apple ei turhia puhise on laitteen radiotekniset ominaisuudet; WLAN-antenni saa kuuluuvuden vaikka lyijyn läpi ja puskeepa LTE-verkonkin yhteys aika kepakasti samassa kohtaa, missä halvempiin laitteisiin haksahtaneet huutavat haloota Lumioihinsa. SAR-arvoja en ole uskaltanut/jaksanut mittailla, mutta luotan siihen, että Euroopassa myytävät laitteet joutuvat käymään jonninsortin sertifiointiprosessin lävitse ennen kuluttajalle päätymistään.

Laite itsessään on ehkä vähän turhan premiuumin hintainen peruskäyttöön ja en suoraan sanoen oikein voi kuvitella mitään skenaariota miksi juuri tarvitsisin Applen tuotoksia. Satkun pari halvemmalla saa Nexuksen, jolla tekee kotisohvalla aivan kaikki ne jutut mitä tekisit iPadilla. Käytettävyyteen en osaa ottaa kantaa, mutta kaiketi iOS:si on helpompi sisäistää peruskäyttäjällä kuin Androidit tai Windows 8/8.1 tabletit. Laatu sekä viimeistely jättää tosin jälkeen kaikki markkinoilla nyt pörräävät vaihtarit ja kevythän tämä on kuin mikä. Kamuksi suosittelen ehdottomasti Logitechin ultra low profilen BT-näppäimistöä, koska pitkien proosan ja runouden kirjailu softkeyboardilla tuntuu edelleen kohtuullisen inhalta prosessilta.

  • Laatu/Viimeistely ☆☆☆☆☆/☆☆☆☆☆
  • Softat ☆☆☆/☆☆☆☆☆
  • Käytettävyys ☆☆☆/☆☆☆☆☆
  • Hauskuus ☆☆☆/☆☆☆☆☆
  • Yhteensä ☆☆☆/☆☆☆☆

Semin ylihintainen tablettilaite, joka pröysteilee materiaalilaadullaan. Kuumenee ajoittain huolestuttavasti. Kartoita käyttötapauksesi ja mittaile vaihtoehtotuotteita.

Kivempi tätä on raijata mukana kuin niitä kymppituumaisia. Paras iLaite ikinä.

ps. Älkää kysykö miten find my iphone kräkätään. Ainoa validi keino on sähköpostin alias-järjestelyt tai Applen huolto/Geniusbar -varmenteet.

-Kai

 

 

Comments are closed.

0 Comments

There are no comments yet.

Balloons theme by
Moargh.de