Ai sulla on joku iPhone?

ngage1.jpg_480_480_0_64000_0_1_0Pistetään muistelohattu päähän, puetaan pappatohvelit jalkaan, tupakkatakki ja tarinatuolissa hyvä asento. ATK-asiantuntija aatteli nimittäin kertoa napakan sadun männävuosien maailmasta!

Nykyään älypuhelimissa on asiakkaalla valinnanvaraa niin hinnan ja jopa valmistajan osalta. Toisin oli asioiden tola tuossa 2000-luvun alussa, jos halusit emailit kännykkääsi niin oikeastaan ainut faktinen valinta oli Nokian kapulat, joissa hyrräsi Symbianin eri versioita. Hintalapussa uusissa business edgen vekottimissa oli yleensä >599€, mutta elettiin IT-nousukauden huumaa, joten sellaiset triviaalit jutut ei CIO:ja* paljon liikuttanut. Kovin datajaa kantoi vyöholsterissaan kommunikaattoreita, mutta minäpä perkele olin oikeasti tykästynyt Noksun ekan genin nGageen.

Niiniin, just siihen missä oli symbianrajoitusten(LOL appdevit!) vuoksi pystynäyttö, sidetalking ja featureina mm. se, että pelimoduulivaihdettiin vetämällä laite atomeiksi. Entäs sitten? Ainoa kliffa virallinen julkaisu platformille oli Pathway to Glory, jonka sai kivasti sideloadattua riittävän isokapaiselle muistikortille. Sidetalkingiin tottui ja lopulta tuntui aika luontevalta tavalta käyttää aparaattia. Pystynäytöstä tietenkin voi olla montakin mieltä, mutta Symbian sovellusarkkitehtuurit olivat käsittämättömiä neroja planeetta Autismilta, joten diilasin tilanteen kanssa.

MUTTA HEI! miksi tämä oli käsittämättömän nerokas laitos aikanaan, johtui mm. seuraavista faktoreista. nGagen ekan genin launchi oli kokoluokassaa sellainen floppi, että sitä tutkitaan vieläkin markkinoinnin advanced vuosikursseilla. Tämä markkinoiden tyrmistys johti mm. siihen, että Skandinaaviassa vendorit hätäpäissään yrittivät tyhjentää varastonsa tästä nolosta laitteesta. Ei siis kestänyt kauaa kun aparaatin nosti bargainbinistä 99€:llä.

Specwise vehjes vastasi iisisti high-endeimpiä älypuhelinaikalaisiaan ja olipahan siinä mm. rautapohjainen mp3-koodeksin purku, joka tarkoitti 128kb/s sampleotoksen aikana aivan timangin kuuloista matkasoitinta kera FM-radion. Softapuolelta asentelin omaani mm. Gameboy ja NES -emulaattorit, joilla pyörittelin satojen ROM-varmuuskopioiden kirjastoja samoihin aikoihin kun kännykkäplebeijit hinkkasivat vielä matopelejään. Kameraahan vehkeessä ei ollut, mutta aikalaiskennot mahdollistivat muutenkin lähinnä vain VGA-tarkkuuden ja uskomattoman kohinan …ai niin, porttiratkaisuissa oli tarjolla aivan ehta sekä oikea mini-USB aikakaudella, jolloin valmistajien tein-itse-säästin viritykset olivat de-facto standardi matkapuhelimissa.

Mitä mobiilipelaamiseen tulee niin nGagen joypadi on edelleen huikeasti paremman tuntuinen kuin mitä yksikään softcontrol -viritys on pystynyt tien päällä tarjoamaan. Kahteen gigaan mahtui huima määrä varmuuskopioituja ROMmeja, joita pystyi pelaamaan offlinessa ja ilman pelkoa oudoista paywall -virityksistä.

Oma nGageni buuttaa ja käy edelleen moitteetta, jopa näyttölasikin on pysynyt ehjänä. nGage sinnitteli olemassaoloaan vielä joitakin vuosia lähinnä puolivillaisena pelikommuunina Noksun nuorisoluurin peleille. Kunnes bisnespomot veivät sen hiljaa saunan taakse.

Retroteknikoille varoituksen sananen Nokian hätäpäisestä QD-virityksestä. Vaadi aina orkkista, ekan genin, laitosta. QD:ssa ei oikeasti ole muuta parempaa kuin hotswappable mahis pelikorteille, kaikki muu on sitten karvahatutettu aika rankallakin kädellä.

Stattivertailu

Nokia nGage RM-421 Starship Q4 2003

 • Vaihdettava muistikortti ✓
 • Vaihdettava akku ✓
 • Mahdollisuus 3rd party sovellusten asentamiseen ✓
 • Puheaika 4h.
 • Valmiusaika 200h.
 • Suoritin 104 MHz ARM 920T

Apple iPhone 4s N94 Q3 2011

 • Vaihdetta muistikortti ei
 • Vaihdettava akku ei
 • Mahdollisuus 3rd party sovellusten asentamiseen ei, ei ilman roottausta
 • Puheaika 8h.
 • Valmiusaika 300h.
 • Suoritin 800 MHz dual-core ARM Cortex

Voisipa tämä olla keypadinsa vuoksi edelleen sangen käypä retropelialusta matkoille. Pienellä vaivalla, mattoveitsellä ja B-kannen modiksella sai laitteeseen mahtumaan BL-6C -akun, jolla yo. käyttöaikoja sai vielä pidemmiksi. Jolly Good!

5/5

*Mitä vähemmän kontaktia, sitä parempi

Comments are closed.

0 Comments

There are no comments yet.

Balloons theme by
Moargh.de