ATK-asiantuntija elokuvissa – Robocop reimaginoituna

02/27/14
elokuvat

robocop_old_vs_new_by_clinteast-d5lneo0

Vuoden 1987 Paul Verhoevenin Robocop on eittämättä modernin elokuvan sci-fi klassikoita, joka pelittää monellakin eri levelillä. Balls-to-the-walls räimeen sekaan saatu upotettu nasevaa yhteiskuntakritiikkiä, sekä pohdintaa ihmisen ja koneen synergiasta.

 

Elokuva oli muinoin myös director’s cut moodissaan harvinainen X-rated luokituksen tripla-A julkaisu; X-reittaus varattiin ja yhä varataan lähinnä aikuisviihdetyyppisiin ratkaisuihin. Standardimpi R-rated leikkaus saikin sitten vähän enemmän teatterilevitystä ja on useimmille meille se tutuin vedos.

Kekkoslovakian aikaiseen Suomeen ei saanut tuoda X-rated filmejä ja R-versiotakin pääsi valtiovallan elokuvatarkastamo vielä retusoimaan kansalaissuojelun nimissä ..Suomalaisille siis valkokankaalla pyöri aböyt 20min lyhykäisempi versio, jossa avainkohtaukset olivat saksittu aivan käsittämättömiin moodeihin. Esmes Murphyn vastenmielinen teloituskohtaus oli laaki päähän ja valmis Suomen versiossa. Kohtaus ei siis oikein avannut sitä, miksi Murphy piti rakentaa uudestaan kokovartaloproteesiinsa. No Paul Verhoevenin mielestä mässäily graafisella väkivallalla on kliffaa, joten kohtauksen orginelli sisällössä protagonistia tulitettiin haulikoilla(mm. haaroihin) sen viitisen minuuttia, kunnes lopulta 70’s Show iskä päätti poliisin päiviltään napilla otsaan. Tietenkin tästä(kin) elokuvasta piti oheistuotteistaa mm. lapsille suunnattu lelusarja. Kombo ei koskaan ole silleen henkisellä levelillä auennut minulle. Yltiöbrutaalista elokuvasta leluja? Kui?

Sorruin taas häpeälliseen jaaritteluun ja muisteloihin.

Hollywoodin unelmatehtaalla on vissiin nuo innovaatiot vähän kortilla, kun esmes vuoden 2014 kattaus sisältää lähinnä jatko-osia, prequeleja ja näitä trendikkäitä re-imaged juttuja. Mikäs sitä hyvää IPRrää ruoskimaan, mutta tälleen maksavalla populaarikulttuurin suurkuluttajalla tulee vähän kusettu olo. OON NÄHNYT TÄN JO!

Tähän uutukaiseen voi suhtautua kahdelta kantilta. Voi käsitellä sen sellaisenaan elokuvana tai verrata Verhoevenin klassikkoon. Toinen jättää ihan kiva fiilarit(mukana näytöksessä oli verrokkina robocopneitsyt), toinen taasen saa pienen apinan huutamaan alitajunnan sopukoissa kirosanoja. Siinä missä Batmanin uusi tuleminen saatiin vedettyä aivan nappiin 2000-luvulla, niin tämä robopoliisin uusi tuleminen tuntui lähinnä laiskalta rahastukselta.

Ei elokuva tosin aivan täyttä tuubaa ollut. Tämä uusi ohjaaja, José Padilha, oli kyllä tehnyt kotiläksynsä muistiinpanojen kera. Tarkka-aistinen katsoja poimi mm. irvailua kököille Robocop jatko-osille(esmes social mode), dialogikytköksiä ja ääniraitavalintoja. Toteus jäi kuitenki ah so mediuumiksi ja koko hommasta puuttui se kohelluksen kokoon punova punainen lanka ..joojoo lakimuutostahan ja markkinaosuuksien kanssa leikittelyhän koko homman pointteina oli, mutta jotenkin se alkuperäisen ‘copin juonittelu OCP:een MetroCityn korporaatioutopian rakenteluun oli ainakin minua lähempänä teemana. Alkuperäisessä oli myös 100% enemmän kohtauksia, joissa ammuttiin miestä kiveksille erinäisillä tussareilla; olin vähän pettynyt ettei Padilha saanut tästä Verhoevenin patoutumasta kiinni ..ei edes pientä kunnianosoitusta.

Siistinä kuriositeettina mainittakoot; muinoin Peter Weller valmistautui esittämään kyborgia käymällä lävitse ekstensiivisen miimikko-koulutuksen mm. robottimaisien liikkeiden vuoksi. Tämän uuden kaiffarin ei tarvinnut vaivaantua, koska härveli liikkui kuin ninja yössä mattamustine paintjobeineen.

Voit lopettaa lukemisen tähän, jos et halua osallistua minun henkiseen tilitykseeni.

Se yhteiskuntakritiikki? Ilmeisesti nykyinen leffakansa on niin daijua populaa, että kritiikki ei voi olla low-key tyyppistä ivailua. PITÄÄ HIEROA KIPUPISTEITÄ MM. YHDYSVALTAIN NEO-KOLONIALISMIA JA DRONE WARFAREN EETTISIÄ KYSYMYKSIÄ KATSOJAN NAAMAAN! ISOT YRITYKSET ON MYÖS TOSI PAHOJA! Samuel L. Jackson veti kyllä mainiosti oikeistopopulismitoimittajana, viittaukset tosin menee täällä peräpohjolassa tod.näk. hukkaan kun meidän korkeakoulutetut YLE-toimittajat on niin puolueettomia hiiriä uutisoinneissaan. Nostipa leffa myös asimovmaisia kysymyksiä siitä kenellä on oikeasti olisi oikeus päättää ihmiselämän päättämisestä. Is it eeevil, jos päätöksentekoprosessiin osallistuisi kylmä koneäly vs. nyt vaikka Alabaman perämetsistä pakkovärvätty John, jolla tod.näk. kevyitä henkimaailman kriisejä toimenpiteen jälkeen.

Mitä tästä voisi summata. Etsi mielummin se orkkis X-rated versio peltipoliisista ja katso se. Katso sitten ne torsot jatko-osat ja jos niidekin jäljiltä olet vielä nälkäinen pirulainen niin sorru tähän elokuvatukseen.

Sielu ja uusi kone. Ihmisyyspenalty 3d6

Kai tästäkin joku tykkää. Muistutukseksi, että IPR-osastolla hilluu sellaisiakin hirvityksiä kuin Robocop vs. Terminator ja Robocop TV-sarja.

Kannattaa tsekata hilpeä fani-editti orginaalivedoksesta. Erittäin NSFW matskua sitten, eli katsot kotona vaimon kanssa.

☆☆/☆☆☆☆☆

-kai

Comments are closed.

1 Comment

Balloons theme by
Moargh.de