ATK-jäbän kirjanurkka, deepsyksyn editio

10/21/14
kirjat

Syksyn pimenevät illat ovat aina innoittaneet ihmisiä painumaan sisätilojensa suojiin hakemaan turvaa toisistaan ja niistä valonlähteistä mitä kyetty tuottamaan kulloisenkin tietotaitotason mukana. Koska hiljaa möllöttäminen on käynyt takuulla puisevaksi ja se koiniminenkin on vain ajoittain kivaa sekä ajankohtaista, niin oli aivan luonnollista, että ajan siivittämiseksi iskettiin tarinaa sekä kaskua muiden iloksi sekä oman muistin tueksi.

Vaikka eletään etiäisille ym. henkiolennoille osuvaa aikaa niin yritän rikkoa vähän muottia ja esitellä oman poikavuosieni suosikkini novellivalikoimista. Premissinä oli yhdeksäkytäluvun puolivälin tiimat; tarjolla äidinkielen tunnilla jälleen tuolloin pakkopullalta tuntunut novellan läpi kahlaus. Sopivat pätkät oli sortattu oppikirjan liiteosuuteen ja oma summamutikainen valintani valkkasi kotimaisen, nuorille tarkoitetun katkelman. Kerronnasta kuultaa läpi ensimmäisten lamavuosien ahdistus, mutta vitutuksessa rypeminen on onneksi ohitettu ja pääosassa on kahden hyvin erilaisen ihmisen kohtaaminen ..ja lopulta ero. Tarina oli minulta monia vuosia häviksissä, kunnes hyvä toverini onnistui paikallistamaan niteen kepakan antikvariaattirallin päätteeksi. Kaiketi sanomattakin selvää, että tarina iski nuorempaan minään hyvin.
Tarinan klimaattisessa lopussa protagonistimme hyväksyy tilanteen kunnioitusta herättävän zenisti. Proosa siis toimii hyvin monella tasolla.

Vaikka kohta syyllistyn tietynsorttiseen copyrightrikokseen, josta tarjolla mm. kepakkoa ja köyttä, niin tästäkin huolimatta haluan jakaa seuraavan katkelman kanssanne. Kokoelma, johon lyhyttarina kuuluu on harvinaisen vaikeasti nykyisiltä markkinoilta saatavilla. Sinä voit aina vaatia the real dealia lähimmästä kirjastostasi tai jopa uusintapainosta joulumarkkinoille:
Marja-Leena Tianen: Montonen ja yks enkeli
Kustannusosakeyhtiö Tammi, Helsinki
Julkaisuvuosi 1990
ISBN 951-30-9543-6

Matkalla Muurmanskiin

1

2

3

4

5

a

b

6
7

Fin

Äidinkielen maikkani muisti häkeltynyttä minääni vielä erityisellä kotitehtävällä tarinaan liittyen. Oli määrä itse keksiä jatkoa tarinalle. En muista mitä puisevaa varhaisteini-iässäni värkkäsin, mutta eipä kai siitä mitään tähdellistä muodostunut. Lupaan tosin vastapainoksi joskus postata sen, jos tulee arkistoistani vastaan. Jörn Donneria mukaillakseni. Lukeminen, se kannattaa aina.

The mark of a mature man is a certain scar he bears: the memory of perfect woman never won, or of a once true love forever lost. However much he may love you, he is only here because she is not.
-tuntematon

Comments are closed.

0 Comments

There are no comments yet.

Balloons theme by
Moargh.de