Elektromiehen prediktiot, vuosi 2015

01/08/15
teknologia

back-to-the-future

Syklit syklattu ja vuosi lusittu. Mitäpä tästä kaikesta jäi lopulta käsiin? No oikeastaan vain sitä samaa, vain uudessa paketissa. Ainoa orginelli tripla-A julkaisu elokuvien osalta taisi olla Interstellar, joka tarkoittanee sitä, että koko muu kattaus koostui remakeista ja jatko-osista.

 

Teknorintamilla saimme myös nauttia pääsääntöisesti inkrementaalisista päivityksistä ja käteen jäi oikeastaan pikkasen isompaa ja tervämpää näyttöä, hieman paremmilla rautaspekseillä. Viimevuotiset ennusteeni wearable-computingin läpilyönnistä osoittautui myös aivan uskomattomaksi haihatteluksi ..ainoa edes puolittain magee juttu sillä saralla olikin Moto360 älykello GoogleWear -käyttiksellä varustettuna. Ehkä sitten tämä kuluva vuosi 2015 osoittautuu varsinaiseksi vedenjakajaksi ylläpidettävien härveleiden osalta.

Putkessa kuitenkin uskomattoman jänniltä kuulostavia konsepteja, joiden luvataan landaavan kuluttajamarketteihin nyt herrainvuonna 2015. Ekana jännimmistä konsepteista onkin Googlen project Moonshot/Ara, johon Googlen beta-labsit kehittelee yhteistä APIa ja liityntäpintaa älypuhelinleegoille. Konseptina olisi siis täysin kustomoitava käyttökokemus; kokemuksen saa loppukäyttäjä itse naksutella kohdilleen budjetin ja/tai tarkoitetun käytön mukaisesti. Ajatellaan nyt vaikka, että olet lähdössä kahdeksi viikosi Lappiin puhdistamaan itsesi. Rakentelet siis matkaa varten sellaisen kokonaisuuden, jossa on koko takaosa täynnä akkua ja edessä ruggeroitu ja virtapihi low-res näyttö. Lapista palattuasi muunnat kehikon siviilimoodiin DSLR-tason kamerapalikan ja 1080p näyttömoduulin avulla. Homman tarkoituksena ei siis ole se, että Google tai G-firman oma alihankintaketju tekisi joka palikan itse; vaan se, että Google draftaa liitynnän standardit avoimeen jakoon ja sen pohjalta(ja pientä provikkaa vastaan toki) esim. Nikon tekee kamerapalat, Sony näytöt ja vaikka Varta lisävirtakilkkeet ..eli jokainen niche-firma pääsee näyttämään juuri sitä ominta erikoisosaamistaan. Palat luvataan liimautuvan kehikkoon neodynaamisten magneettien voimalla ja ihan pelkästään konseptuaalisella tasolla härvelikokonaisuus kuulostaa aika jännältä. Avaapa se myös ihan uusia bisnesmahdollisuuksia juurikin noille ym. erikoisfirmoille. Käyttiksenä tod.näk. Androidin joku hieman muokatumpi buildi.

One+Two Cyanogenmodin ihmeluuri. Paljoa ei vielä tiedetä tästä flagshipkillerin seuraavasta revikasta, mutta lupailtu mm. älyttömästä kutsusysteemistä luopumista ja high-endimpaa high-endiäkin kovempaa rautakattausta totulla laadulla.

HTML5. Ehkä vihoviimein CDN:t tulevat järkiinsä ja antavat viimein niskalauksen susihuonoille Flashille ja Silverlightille.

LTE-A. Kourallinen laitoksia mm. iPhone kutoset ja Note 3 ja 4 tukevathan tätä jo parin kiinaihmeen lisäksi. Lähimmät tuotantokäytössä olevat tukiasemat sitten Moskovassa, jossa hyvissä olosuhteissa saa sen softacapatun 300mbit/s kaistan soveltuva laite käyttöönsä. Tietenkin voidaan kysyä, että mihin kaistaa sitten tarvitaan. Olisiko tämä sitten sitä 4.5 Generaation hullutuksia?

Taitettavat näyttömoduulit. How cool is that? Mitä me tällä sitten tehdään? Yksi virke. Simpukkapuhelimet tekevät comebackin ja tableteista saa hieman mielikuvituksellisimpia kokonaisuuksia rakenneltua. Siihen sitten vaikka b-kanteen Yotaphonesta plagioitua elektronista paperia.

Dronet ym. pienautomaatiolaitteet. Ei ehkä vielä siviiliosastolla, mutta näkisin ensimmäisen drone on drone kahakan käytävän nyt tänä kuluvana vuotena jossakin Kaukasuksen liepehillä.

Comments are closed.

0 Comments

There are no comments yet.

Balloons theme by
Moargh.de