Kun iskä Chromecastin kotiin kantoi

07/31/14
teknologia

s5-producthero

Aika linkaista Googlen uudehko kotkotus kotiteatterikompleksiin kiinni ja katsoa onko siitä mihinkään. Tulilla siis suoratoistolaite with a interesting twist, kuin Omppufirman AppleTV tai vaikka MiraCast. Hintakin oivallinen 30-35€ niin olihan sitä pakko tilata testeihin oma vedos.

Laite on about ekan sukupolven mokkulan kokoluokkaa, jossa normikokoinen HDMI-liitin ja kännyköistäkin tuttu micro-usbi virtatarpeita varten. Kupletin juoni on iskeä tikku televiision HDMI-väylään ja usbi joko telkun tai mukana tulevan powerbrickin kanssa suoraan verkkovirtaan, jos usbin syöttö on liian nuhainen tai jos telsusta uupuu moinen hienous. Kytkentöjen jälkeen teeveestä vain inputti oikeaan HDMIhin ja asennuksen fyysinen osuus valmis.

Itselläni oli alustavasti mielikuvissa all-in-one Android thumbdrive-tietokone, joita markkinoilla pörrännyt eri rautakokoonpanoilla jo parisen vuotta. Mielikuva osoittautui täysin vääräksi nimittäin kyseessä tosiaan on vain suoratoistoon kykeneväinen pötkylä. Laitteen firmiksessä ei ole muuta kuin ohjeet parittamiseen soveltuvan päätelaitteen kanssa ja parit standby-taustakuvat. Varsinainen taika tapahtuu Googlen pilvessä ja halutussa päätelaitteessa. Ideana on siis vaikka matkapuhelimesta iskeä Youtube päälle, valikoida haluttu videopätkä ja sitten kertoa älyluurille, että vieppä kuva Chromecastiin plz; noin viiden sekan ruhnutuksen jälkeen kuva on ruudulla ja luuri muuttu älykaukosäätimeksi, josta säädetään mm. völyymit ym. mielekkääksi. Yhteiselon siivittämiseksi tulee puhelimeen, padiin, läppäriin, pöytäkoneeseeen whatnottiin asentaa paritusta varten Chromecast clientti, joka avulla clientti ja Chromecasti lyövät kättä langattoman lähiverkon yli.

Insert some googlenerous tähän.
Onnistuneen kuvan ja äänen siirtämisen jälkeen päätelaitteen voi vaikka sammuttaa tai sillä voi puuhailla jotain aivan muuta, kuten soittaa puheluita tai lueskella johtajan vittuiluja sähköpostista. Laitapari siis ei vaadi all the time vuorupuhelua lähiverkon yli; taika tuntuu tapahtuvan enemmän Googlen pilvessä, johon suoratoistapalvelupyyntö on välitetty via clientti. Kuvan ja äänen siirto vaatii myös suoratoistosovellukselta tuen standardille.

Yllättäen Googlen omat videopalvelut toimivat ongelmitta, kuten myös Netflix ja Popcorn Time.
Jos tuki puuttuu niin GooglePlaysta voi haistella 3rd party plugreita, jotka mahdollisesti paikkaavat puuttuvaa lisälaitetukea ..mm. Spotifytä en saanut vielä ongelmattomaan yhteiseloon Chromecastini kanssa vaikka mitä asentelin.
Netflix sanoisin toimineen jopa loistavasti ja, koska taika tapahtuu enemmän pilvessä kuin päätelaitapuhelimessa niin kolmen täyspitkäelokuvan jälkeen puhelimen(Note2) akku oli kulahtanut vain about 10% täydestä. Marvelous!
Jos jokin sovellus tuntuu ankealta käyttää Chromecastin kanssa niin se on lähinnä sovelluskehittäjän ongelma, ei niinkään Googlen. Eli rajua kivitystä vain devien suuntaan jos jokin obscuranteista softista ei striimaa kivasti telkkuusi.

Ai niin. Google Chromesta voi siirtää myös kuvan isoon näyttöön nappulaa painamalla, joten ne palvelut joissa ei ole suoraan clienttitukea castille tai se on kehno voivat sitten toimia paremmin selaimen kautta ..kuten itse käytän Spotifyä tällä haavaan.
Laitteessa itsessään ei ole käyttäjälle tarkoitettua muistia lainkaan, joten kaikenmoiset lokaalit viritykset eivät tule tod.näk. toimimaan, mutta “puutetta” voi kiertää asettamalla vaikka saman verkon pöytäkoneesta(joka asianmukaisesti tietenkin paritettu castin kanssa ensin) josta iskee lokaalin videotiedoston päälle ja sitten käskyttää playeriä viemään kuvan ja äänen dongleen.

Nopean tutkailun jälkeen näyttäisi tuki löytyvän myös Applen iLuureihin ja tabletteihin, tosin en ehtinyt aparaattia testaamaan muuta kuin 4.4.2 päivitysasteen Samsungin Note kakkosella, jolla kokemus oli sangen ilahduttava. Parhaaseen katselukokemukseen siivittää ilman kikkailuja toteutettu N-standardin WLAN ja USB-väylä, jossa riittävä virransyöttö. Windowspuhelimiin ei yllättäen tukea löytynyt poislukien pari kämästä youtubeappsia, joista halutaan jopa rahaa Marketissa.

Vaikka laitteen hintalapussa on maltillinen 30-35€, myyntipaketti ja laatu on silti aivan huippuluokkaa. Myyntipakkaus itsessään on semin applemainen, johon laite ja tilpehöörit pakattu siististi. Mukana on aivan kaikki mitä kuvitella saattaa saumattomaan aloitukseen. On HDMI-jatkojohto niihin use caseihin, jos telkun takana tai liitinrivissä ei ole tarpeeksi elintilaa mokkulalle, on powerbrick ja usb-johto ..powerbrick tosiaan sitä varten, jos telsusta puuttuu tai saatava liitin ei syötä tarpeeksi jerkkua laitteelle. Manuaalin virkaa toimittaa universaali kolmivaiheinen kuvasarja, mutta käyttöönotto on sen verta yksäri suorite etten sen usko tökkivän suuresti JOS (verkko)ympäristö itsessään on OK.

Tästä lontoonkielisestä tabriizista voit spottailla saatavilla olevien appsien yhteensopivuuksia eri kattauksilla. YLE Areenalle lupailtiin myös tukea “aivan pian”. Valitettavasti Silverlightiin perustuvat suoratoistot, kuten MTV3:n Katsomo ja ömm. Amazonin Prime ovat törkeän ongelmallisia ..mutta sepä ei minua juurikaan yllättänyt, aivan kaikkea ei kolmella kybällä voi saada. Kuvanlaatu on se mitä palvelu pystyy antamaan alaspäin; Chromecast itsessään taipuu 1080p kuvaan ongelmitta ilman nykimistä tai pixeltracea. Äänistä paha mennä sanomaan kun en äkkiseltään löytänyt esim. DTS-enkoodattua striimattavaa, mutta mitä soundbarini ölisi ulos oli sekin riittävän terävää ja hyvähkön oloista.

Köyhän miehen HTPC, jos taloudessa jo ennestään Android tai Applen älypuhelin, läppäri tai pöytäkone ja WLAN-tukiasema sekä suht moderni telkku niin tämähän on jopa must buy. Mitä nykymaailmassa muuta saa kolmellakybällä?

☆☆☆☆/☆☆☆☆☆
Suosittelen!

Comments are closed.

0 Comments

There are no comments yet.

Balloons theme by
Moargh.de