Lapsi on terve, kun se leikkii. Vimpainkatsaus, tabletit

07/07/16
teknologia

tablets

Onneksi Suomen kesä on lyhyt, mutta vähäluminen. Taas tulee vettä ja vetisenä kesälomapäivänä on tunnetusti lievästi vähän järkeviä aktiviteettejä tarjolla. Kaivoin siis miljoonalaatikostani esiin vuosien mittaan hyppysiini päätyneet gizmot.

Jutellaan niistä sitten hetki, kun usein minulta tosiaankin kysytään, että mikä tabletti olisi nyt se kivoin juttu keräämään pölyä olkkarin ikeapöydälle.

Tämä stoori on helpompi näyttää, kuin kuvailla ..joten lyödään perunalla otettu kuva ensin tiskiin.

acds

A)Nokian viimeisiä omatuotantolaitteita, semin harvinainen, Lumia 2520 ja powerkeyboardi. Järkyttävällä, noin 700€, lanseeraushinnalla varustettu Windows RT -tabletti oli vuonna 2013/2014 liki parasta mitä polykarbonaattikuoriin sai tungettua. LTE, muistikorttiväylä, NFC, GPS ja oikeastaan ihan kaikki akronyymit, mitä insinööri on ikinä keksinyt pakattuna 615 gramman tauluun.

Haluaisin ihan oikeasti tykätä tästä laitoksesta, mutta käsiin reilusti hapantunut Windows 8.1 RT -käyttöjärjestelmä ei aiheuta mitään hip hurraa -huudahduksia. Appsit on tasan ne, joita on spartaanissa market placessa kaupan tai HTML5 -liittymät webissä.

RT venyy ja paukkuu, oikeastaan kaiken ollessa vaikeaa ..kera arbitaaristen rajoituksien, kuten käyttäjän taustaprosessien lukumäärä; homma kippaa viiteen. Lisäksi laitteen runko on kuin Corvetten takapaksi, siitä voi painaa sormen melkein läpi ja muovi tuntuu hyvin heppoiselta. Laitetta myös pikaladataan tein-itse-säästin -laturin kanssa, joka tiettävästi sopii vain ja ainoastaan 2520 tablettiin.

Siitein ominaisuus vekottimessa on erikseen hankittava power keyboardi, joka liittyy itse tablettiin magneettien voimalla, kuten Microsoftin Surfaceiden type/touch coverit. Näppäimistössä on extrana 2000 mHa akku, jota tabletti osaa automaagisesti käyttää hyväksensä; antaen vähän käytöstä riippuen noin kolmisen tuntia lisää peliaikaa. Kiipparissa on myös kaksi täysikokoista USB 2.0 porttia, joihin voi liittää mm. ulkoista hiirtä tai tulostimen. Koska alla pauhaa Windows RT, niin yhteensopivuuden uskallan luvata vain peruskauralle, kuten USB-levyille ja osoitinlaitteille. Näppäimistö taittuu suojakuoreksi tabletin ympärille kätevästi, kun on aika nostaa kytkintä.

Elektroniikka-alennusmyynneistä 2520 tabletin saattaa löytää 100-150€ hintaan. Power keyboardia en ole itse koskaan nähnyt alessa ja ne ovat muutoinkin perin harvinaisia nykyisin. Omasta voimanäppäimistöstä maksoin suolaiset 160€.

Voi kun tässä olisi Androidi, olisi yhä se weapon of choice tien päällä.

B)Ekan generaation iPad mini, johon omin pienin kätösini vaihdoin näyttödigitizerin. Vuodelta 2012. Edelleen semisti käyttökelpoinen, vaikkakin uusin IOS 9 -päivitys on tuonut kosolti ongelmia, lähinnä suorituskyvyn suhteen. Vain Wifi-malli, joten aniharvoin raahaan laitosta kodistani mihinkään. Nexus 7:n ohella avasi päätä oikeasti mukana raahattavaksi viihdekeskukseksi. Seiskatuumainen tabletti nimittäin mahtuu isoon taskuun, eikä aina tarvitse erillistä mieskäsilaukkua asuinpaikakseen. 4:3 kuvasuhde on myös minusta pikaiseen webbisurffailuun se oikein suhde.

Helvetin kalliita, säntillisellä kapalla varustettu iPad mini 4 LTE-mahdollisuudella, kustantaa sen 700€.

IOS tuntuu myös ajoittain vankilalta rajoituksineen ja mahdollisuudella olla oikeastaan säätämättä mitään. Peruhommelot, kuten Youtube, uutisiin tutustuminen, Facebook ja vaikka nyt Instagrammin lehteily onnistuvat tosin ajatuksen nopeudella ilman suurempia ongelmia.

Kallis.

C)Acer Chromebook 13, just se malli missä on Nvidia Tegra K1. Muovinen, halpa, mutta tekee sen minkä lupaa. Chromebook ilman omaa LTE-mahdollisuutta on aikalailla lukittu kotiluolaan terminaalikoneen asemaan, koska Googlen ChromeOS tarvitsee toimintoihinsa aktiivisen verkkoyhteyden.

(Tiedän, eihän tämä mikään tabletti ole, mutta käytettävyys ja use caset Chromebookille on hyvin lähellä tablettien valtakuntaa.)

Appsit ovat lähinnä joko Androidi-marketista yhteensopivat tai sitten wrappereita verkkosivuille. Kattavasti löytyy ihan oikeastaan mitä voisi toivoa ihan semi-pro kuvankäsittelyyn ja taulukkolaskentaa asti. Sopii kakkoskoneeksi kotiin kuin kotiin, hoituu tosiaankin melkein kaikki ne asiat mitä kalliimmalla PC-läppärillä oli mielessä hoitaa.

Sopii oikeastaan vielä paremmin IT-lukutaidottomien vanhusten päätteeksi, koska ChromeOS on käytännössä pilvikäyttöjärjestelmä hyvin niukalla haittaohjelmakattauksella. Kaiketi sopii myös peruskuluttajalle siksi ainoaksikin koneeksi, jos käyttö on kotona satunnaista.

Käynnistyy sekunneissa ja bootin jälkeen tuntuu aivan yhtä raikkaalta käyttää, kuin myyntipakkauksesta vapautettuna. Tulostamisen tai vastaavien oheislaitteiden kanssa saattanee tosin mammalla ja papalla tulla ongelmia, koska siinä skenessä ollaan täysin Googlen cloud printing serviceiden ym. armoilla.

Chromebookin kamuksi sopii, kuin lusikka voihin saman firman Chromecast, jolla vaikka sen Neflixin voi heittää Chromebookista isompaan näyttöön pyörimään.

Kilpailukykyisin hinta, mutta ilman LTE-optiota jää aina kotiin.

D)Lenovo Thinkpad 8, ehdalla x86 Atomilla varustettu corporaatiomiehen tabletti. Toinen vekotin, josta haluisin tykätä enemmän, koska laitteessa ei varsinaisesti ole mitään vikaa ..mutta.

Alunperin laite toimitettiin Windows 8.1 pro käyttiksellä, siis ihan ehdalla Winukalla eikä millään RT bastardisaatiolla. Ratkaisun mahdollisti ihan aikuistenoikea x86-mobiilisuoritin. Myöhemmin päivitin laitoksen Windows 10 -tasolle, joka sekin toimii kiitettävästi tablettiympäristössä. Laitoksen saa myös liitettyä ns. heittämällä Microsoftin AD -ympäristöön, jos sellainen katsotaan edukkaaksi toiminnallisuudeksi. Taulussa on siis ihan kaikki normaalin tietokoneen ominaisuudet ..ja heikkoudet.

Kaikki on vähän hidasta ja työpöytämoodissa kahdeksan tuumaisen 1920×1200 näytön objektit jäävät vähän piskuisiksi. Laite myös kylmäkäynnistyy, kuten perusPC ..eli bootista selaimen käynnistämiseen voi kulua helposti useita minuutteja. Vekottimeen myöskään ei ole saatavilla yhtäkään järkevästi integroituvaa näppäimistöratkaisua, joka itsessään lisäisi jo huimasti gizmon käytettävyyttä. Standby -moodin on suunnitellut myös joku apukoulun priimus, sillä laite kuluttaa valmiustilassakin aivan huikeasti liikaa akkua. Yleisin use case onkin akku tyhjä, kun härvelin nappaa käteensä kirjahyllystä.

Muistikorttiväylä? No totta munassa.

E)Lenovo S8-50, parasta paukkua rahallesi.

Tunnustettakoon heti, että kyseessä on vuoden 2014 midrangen kuluttajalaite, mutta helkkari että tämä laite jatkaa antamistaan vuodesta toiseen. Lähtee netistä joskus 120 dollarilla, mutta ominaisuuksiltaan ei häpeä lainkaan paljon kalliimmille laitoksille. Android M -päivitystä ei ihan saa, mutta Lollipopin saa suoraan OTA:na vekottimeen.

LTE, muistikorttiväylä, LED-salama/lamppu, kelvokas näyttö ja tasokkaasti kasattu paketti. Tämä olisi helposti ainakin 300€ vekotin, mutta jollakin kauppateknisellä noituudella on Lenovo sopimustuottanut tämän hyvin kelvokkaaseen hintaan. Näyttökin about yhtä hyvä mitä kalliimmissa Samsungin laitoksissa.

Toki! Laitteen numerot voisivat olla paremmat, akku suurempi, Android tuoreempi ja näyttö jotain muuta teknologiaa kuin IPS, mutta 120 dollaria? Jos olet markkinoilla liki taskuun mahtuvan tabletin osalta, niin tätä vekotinta uskallan jopa suositella.

Jos pitää jokin negatiivinen kommentti tästä laukaista, niin näytön reunukset ovat ehkä liian tuhdit ja akussa voisi olla enemmän kapaa. Kuin köyhän miehen Nexus9, jota tosin ei tarvitse pätkääkään hävetä.

F)Apple iPad Air2, 2015. Akku ei lopu ikinä.

Kuten iPad minin kanssa, on tässä laitteessa kaikki ne samat ahdistukset kuin minissä. IOS tuntuu ajoittain vankilalta, mutta ne asiat jotka sillä voi tehdä ..tekeytyvät hyvin. Laite käy, kukkuu ja toimii kuin ajatus. Ruudussa on enemmän pikseleitä kuin Jeesuksella ja kaikki on oh so skarppia.

Ei iPadista nyt mitään skenepisteitä saa, mutta siinä on yksi hyvin yksinkertainen etulyönti oikeastaan ihan mihin tahansa tablettilaitteeseen verrattuna. Akku ja virranhallinta. Noin, oliko se nyt niin vaikeaa?

Avataan tätä vähän.

Jätän vaikka tuon Thinkpad kasin kapasiteetillä 92% kirjahyllyyn ja otan sen uudestaan käyttöön vaikkapa neljän päivän kuluttua. Laite on joko täysin mykkä tai akkua on huolestuttavat 5% tähteillä.

Jätän iPadin kahvimukialustaksi viikoksi kapalla 72%, otan sen uudestaan hyppysiini ja akkua on jäljellä 70%. Tsekkaan uutiset ja peukutan Facebookissa ja lasken pädin alas, palaan ehkä asiaan huomenna jolloin akussa on höökiä tarjolla edelleen 70%

Lyhyesti, ne asiat jotka toimivat, toimivat aivan kosmisen hyvin ja usein automaattisesti. Kaikki tämä on pakattu avaruusajan alumiinikuoreen, joka ei todellakaan nitise tai narise. Laite ei tunnu siltä, että se itsetuhoutuisi käteesi vaikka sille välillä jakaa vähän kovaa rakkautta päivärepun sisuksissa.

Vaikka IOS tosiaankin tuntuu välillä nuorisovankilalta, toteuttaa se minulle merkitysellistä kolmen sekan sääntöä. Jos en pysty mobiililaitteella tsekkaamaan sitä, mitä varten otin sen käteeni hyllystä kolmessa sekassa ..on laite liian hidas tai Ui/UX sekava (tai siitä on akku loppu.)

Kokemuksesta saisi liki täydellisen, jos olisi tarjolla muistikortille väylä ja file manageri, kunnollisella SMB-tuella.

Näistä laitteista hinta/laatu -suhde kohtaa parhaiten Lenovon S8-50:ssa, jos olit markkinoilla pölynkerääjälle ja kahdeksan tuuman näyttö ei tunnu liian piskuiselta.

Tämä olisi se laite silloin.

-K

Comments are closed.

0 Comments

There are no comments yet.

Balloons theme by
Moargh.de