Let’s Chromebook

04/26/15
teknologia

acer-chromebook-13-1

Jälleen yksi tavaratalo käy läpi kivuliasta uudelleen järjestelyä, joka tarkoitti elektroniikkaosastolla poistokoria muikeine alennuksineen. Käsiin tarttui sillä erää Acerin valmistama Chromebook, josta oli slissattu kohtuullinen 60% pois alkuperäisestä ovhoosta. Sold, motherlover!

Mistä siis kyse? Chromebookit ovat Googlen semiuudehko yritelmä pilvikäyttiksien ihmeelliseen maailmaan, eli ChromeOS:ia pyörittävät Chromebookit ovat efektiivisesti thinclienttejä with a interesting twist. Itse laite, joka tarttui laarista mukaan, on Acerin valmistama highendahtava Acer 13, jossa Nvidian uudehko neliydin Tegra K1 vauhdittaa tekemistä ja asioita kuikuillaan 13.3tuuman 1080p näytön kautta. Paikallista muistia ei ole tarjolla kuin kepakat 16gb, jota voi laajentaa muistikortilla aina 128gb asti, muttapa, laitoksen juju on olla clientti Googlen pilvipalveluihin, joten paikalliseen kapaan ei juuri koskaan pitäisi olla tarvis.

ChromeOS itsessään on lähinnä laajennettu näkemys Chromesta, joten kaikki “sovellukset”, joita voi haalia Chromen Appsi-kaupasta, ovat selainlaajennuksia. Appseja löytyy about kaikkeen normikäyttäjän use caseihin; aina sähäköistä kuvankäsittelyohjelmista Spotifyihin. Ei kannata kuitenkaan ajatella mitään höpöyksiä, kuten Autocadia tai täysveristä Photoshoppia ..niitä sovelluksia varten on hieman toisenlaiset työasemat.

**ninjaedit** Tarjolla on myös ilman Chromeselaimen tukea toimivia sovelluksia ja mahdollisuus on myös tiettyyn pisteeseen asti asennella Androidille tarkoitettua tavaraa.

ChromeOS itsessään buuttaa ja nousee hibernaatiosta kivan sähäkästi ja jopa jättää jälkeensä high-end SSD-limpulla varustetut läppärit nopeudessa. Laitoksen käyttöönotto sujui myös minuuteissa ..sujuu myös teknologialukutaidottomilta, jos mestoilla on WLAN ja Googletili käyttöönottajalla *skädäm* ja vehje valmis. Ei tuntien päivityskikkailuja, ajurien asennuksia ja lopulta kymmenien hyötyohjelmien asennusrumballa. Kerran käyttöönotettu ChromeOS seuraa käyttäjätilin mukana seuraaviinkin laitteisiin.

Palataan hetkeksi itse Acerin valmistamaan vekottimeen. Tosiaan tavanomaista Chromebookkia parempi ja fullhdeempi näyttö on kattauksessa mukana kera sähäkän mobiiliprosessorin. Laitos itsessään on kauttaaltaan natisematonta ja läpivärjättyä polykarbonaattimuovia, jossa applehtavat osoitinlaitteet hyvässä ja pahassa. Kokoluokassaan vehjes on noin A3-arkkia vastaava ja siinä sentin paksuinen.

Buttonit ja hiiri toimivat kuten odottaa ja osoitinlevyn gesturet myös hyvin responsiiviset. Taustavaloa tai muuta hullutusta ei Acerin Chromebookkiin saatu mahtumaan, mutta löytyypä kahdet 3.0 usbit, HDMI ja komboaudioliitäntä ..tarpeettomien asioiden listalta löytyy optinen asema ja RJ-45 eetterinettirööri, mutta tulevaisuuden dataajalla tuskin enää suurempaa käyttöä CD/DVD-medialle tai verkkokaapeliyhteydelle. (RJ-45 voi tosin adaptoida usbiväylästä.). Laitteen sisällä ei myöskään ole yhtäkään mekaanista tai liikkuvaa osaa, joten vehje on hiljainen kuin kuollut vauva ja kestää väkivaltaistakin heiluttelua.

WLAN-osastolla löytyy uusinta uutta oleva 802.11AC -tuki, joten moderneissa ympäristöissä luukuttaa hyviäkin nopeuksia dataa laitokseen. Täydellä akkulatingilla tykittää myös ilahduttavat 10-13h. joka itsessään jättää jälkeen about jokaisen markettitason läpyskän.

Laitteessa tosin saisi olla LTE-yhteysmahdollisuus SIM-korttiväylän kera, nimittäin local modessa ChromeOS on about yhtä hyödyllinen kuin kevyt paperipaino. Aivan kaikkialla ei ole vielä WLAN-verkkoja kylvetty, joten mahdollisuus operoida LTE-yhteyden yli olisi lisännyt laitteen toimintasädettä. ARM-arkkitehtuurin Tegra aiheuttaa myös nolosti yhteensopivuusongelmia tiettyjen Google-appsien kanssa, kun menossa mukana ekosysteemissä on myös Intelin x86-arkkitehtuuriin perustuvia Chromebookratkaisuja.

Laitteen kansi saisi olla saranoiden ohella hieman jämäkämpää materiaalia alà alumiini tms. matsku, mutta polykarbonaattimuovista valmistetaan mm. poliisien mellakkakilpiä ..joten laitos kaiketi kestää myös keskivaikeat perheriidat ja Suomen MM-lätkätappiotkin

Perushommelot, kuten Facebook-Spotify-Netflix-Nettipankki-Tekstinkäsittely onnistuvat nk. heittämällä. Perus webbisurffailu luonnistuu ilahduttavan sähäkästi ja useimmat sivustot rendautuvat silmänräpäyksessä ilman outoja nykimisiä.

Tiedostot avautuvat myös lennosta, oli sitten kysymys DOCX, ODF, RAR, PDF tai IMG -formaateista ..nämä avautuivat ilman erillisiä asennusmenettelyjä ja GoogleDocs osaa jopa muokata Microsoftin Officen tiedostoja. Oletusarvoisesti kaikki data heivataan Googlen Gdriveen tai vaikkapa Dropboxiin, joten paikalliset HW-vikaantumiset eivät sinällään enää uhkaa gradua bittitaivaaseen ..näbbiskin on oikeastaan niin hyvä, että kyllä sillä pidemmänkin romaanin kirjoittaa.

Täytyy kuitenkin muistaa, että Silverlight- tai Javatukea ei ole tarjolla, mutta maailma on Googlen käskyttämänä siirtymässä hitaasti, mutta varmasti kohti HTML5-aikakautta ..Flashiin tosin löytyy eräänmoinen tuki, jotta ei jää ne tuikitärkeät aikuisviihdekanavat paitsioon. Perusfinskiä ehkä tulenee harmittamaan Silverlightin puuttuminen, koska MTV3 Katsomo. (Laajenna horisonttia ja siirry YLE Areenalle, joka toimii ja sisällöllisesti kiljardi kertaa parempi.) Java-kilkkeet webbisivuilla ovat myös takuuvarma no-no ..koska Google. Java on nyt muutenkin aivan uskomaton tietoturvareikä ja oikeastaan käytössä vain obskuranteissa webbiliittymissä firmoissa, esim. SAP:n osalta.

Chromebook taitanee olla omimmillaan kodin kahvipöytäkoneena ja sopiipa se tietotekniikkalukutaidottaman nettipankkipäätteeksi; nimittäin ARM-arkkitehtuuri tiettyine yhteensopivuusongelmineen tarjoaa myös jonninmoista korotettua suojaa haittaohjelmia vastaan. Jos fyffe ei ole ongelma niin Googlen oma sopimusvalmistettu Pixel 2 LS tarjoaa aivan sitä parhainta mihin Chromebook ekosysteemi taipuu. Itse päädyin 195egen tarjousvedokseen, joka sekään ei jättänyt kylmäksi. Muistathan, että laite on täysin rampa, jos se ei pääse WLAN:in kautta interwebseihin, tarvitset myös Googletilin jouhevaan käyttöön.

Chromesta löytyvä Googlen oma viritelmä RDP:stä on myös huisin toimiva, joten jos riggaat kädettömille sukulaisille Chromebookkeja käyttöön niin kannattaa samalla avata Googlen etäkäyttömahdollisuudet. Säästyy aikaa sekä vaivaa, kun IT-mysteerit kyetään ratkaisemaan remotena ilman ikävää kontaktia verisukulaiseen. Poikkeuksellisesti Google-RDPeen yli näkyi VLC:n video ja jopa videotiedostoon liittynyt ääni.

  • Laatu/Viimeistely ☆☆☆/☆☆☆☆☆
  • Softat ☆☆/☆☆☆☆☆
  • Käytettävyys ☆☆☆/☆☆☆☆☆
  • Hauskuus ☆☆☆☆/☆☆☆☆☆
  • Yhteensä ☆☆☆/☆☆☆☆☆

Peeäs. Kirjoitin tämän vuodatuksen Chromebookillani. Ei natise.

-K

Comments are closed.

0 Comments

There are no comments yet.

Balloons theme by
Moargh.de