Meitsi ja verottaja, ekan maailman probleemat

tax20man

Minun oli pitämäni kirjoittaa tänään teknodadaa ja vertailla tarkemmin matkapuhelinkuvaamisen kehittymistä tässä 12 vuoden aikana, MUTTA Noksun toimittama näkemys 1020 Lumiasta piti sisällään Xenonsalaman, joka kesti about 20 ruutua. No takuukorjauksen valmistumista odotellessa viihdytän teitä semihauskalla tarinalla ihan täältä Kotosuomesta. Ei tämä nyt mikään iso ongelma ole, jos mittatikuksi otetaan vaikka Ruandan kansamurha tai Pohjois-Korean sosiaaliekonominen tilanne ..toisaalta nekin on aivan pähkinöitä alati entrooppisen universumin skaalassa. Aivan sama. Aloitetaan.

Eli mikä nakertaa? No verottaja! Ja ei, osaan verosuunnitella fiskaalivuoden niin, että saan approx 200€ palautuksia oli tulojen ym. kehitys mikä hyvänsä samalta perioidilta.
LOUNASETU!
Aloitetaan ihan alusta. Aluksi oli joka manufaktuurilla sekä byroolla omat henkilökuntaravintelit, johon Babylonin orjat saattoivat vaeltaa työpaikkalounastamaan. Usein työpaikkalounas oli myös ilmaista, koska työnantaja katsoi, että apinat oli hyvä pitää ravittuina. Verottaja näki tämän ja se ei miellyttänyt, jäihän siitä viimeisen tierin verot maksamatta vaikka työnantaja itsessään kuului takuulla jonkinlaisen verotuksen piiriin. No hyvästä systeemistä verotettiin hyödykkeet pois ja työnantaja totesi, että antaa paskan olla.

Sitten päästään tarinassa siihen vaiheeseen kun joku keksi Lounaskunnan ja siihen liittyvän etuuden nimeltään lounaslipukkeen. Vähän työnantajasta riippuen, joko subventoidaan osa litterästä tai sitten piffataan koko roska työnsankarille. Verotusarvosta kuitenkin sai maksaa duunari ennakkopidätystä ihan normaalisti. Lounaslipukkeessa oli se kivaa, että duunari sai vähän itse päättää koska ja milloin lunasti lounasetuutensa, jos jäi joltakin työpäivältä käyttämättä niin sitten viikonloppuna tai työmatkalla oli kapitaalia syödä vaikka pihvi. Vuoden käyttämättömät lipukkeet oli tapana jakaa lähipiiriin joulu- ym. lahjoiksi. Työnantajan vastuulle sitten jäi aivan helvetillinen raportointirumba tilatuista, jaetuista, varastoiduista ja odottaa -tilaisista lippukkeista.
Lippukeiden pelisääntöihin kuului, että niillä pystyi vain vaihtamaan valmisaterioita itselleen ravintoloista tahi markettien laarityyppisistä annostelijoista. Valvontapallo oli tässä keississä vähittäiskauppiaalla. Menipä sitten joku äpärä myymään viikonloppukaljat lounareita vastaan ja mahdollisesti jopa malluaskin kylkeen ..Tästäpä verottaja ei tykännyt sitten yhtään, eipä myöskään siitä että piffasi sillointällöin sidosryhmänsä(vaikka nyt tyttöystävän) pizzan. Etu on henkilökohtainen, joten siitä ei saa muut hyötyä. Ei vaikka asiaankuuluvat verot on kertaalleen maksettu A)lippuukeesta B)ostettavasti hyödykkeestä.
Verottajaa ja niitä joille ei luoja suonut työsuhde-etuja tämä väärinkäytös suorastaan vitutti.

Joitakin vuosia sitten lounaslipukebisneksessä astuttiin 2000-luvun digitaalimaailmaan ja tämän iilin seurauksena aloitettiin tekemään lounaskortteja. Periaate pysyi samana, mutta media vaihtui. Enää ei postista kolahtanut nippua seteleitä vaan nyt työnantaja siirsi automaagisesti työntekijän haluaman summan kortille. Digikapitaalia sitten pystyi käyttämään kuten lounareita, jotta asia ei sujuisi niin yksinkertaisesti verottaja speksasi tarkat ala- ja ylärajat kortin ostotapahtumiin. Omalta osaltani transaktion total pitää asettua johonkin 5.90€ ja 9.90€ väliin jotta laite suostuu höyläämään rahat pois lounaritililtä. Kortti oli henkilökohtainen ja sitä pystyi edelleen väärinkäyttämään kuten seteleitä niissä paikoissa joissa myyjä oli juonikas pirulainen. Ostaessasi jotain tyyrimpää sapuskaa oli ikkuna koittaa neuvotella osituksesta tyliin.. höylää ensin toi 9.90€ ja sitten se jakojäännös Useimmiten vastinkappale kassamyynnissä oli niin häkeltynyt korkeasta matematiikasta, että oli helpompaa maksaa koko lysti oikealla rahalla. Kortiin oli myös integroitu ältsin kätsy etälukumahdollisuus, where available. Eli jos olit kerran autentikoinut ostoksesi PIN-koodia vastaan niin jatkossa samalla kortilla riitti, että vain vilautit ostotapahtuman yhteydessä muovia lähellä korttipäätettä. Nopea kättely, myynti ulos ja ei kuittia kiitos. Helppoa, siistiä ja kätevää.

Tämä järjestely edelleen syletti verottajaa, joku rotihan oli saatava.

No! Lounaskortti menee nyt kolmatta kertaa vaihtoon. Uudessa kortissa on seuraava nyhet feature:

Voit käyttää uutta Ticket-korttiasi kuten Lounas- ja Virikekorttia, vain maksun vahvistamistapa on erilainen. Maksettaessa ostosta, tulee sinun PIN-koodin syötön sijasta allekirjoittaa maksukuitti. Näin ollen kortti noudattaa Verohallinnon uusia ohjeistuksia.
Tekstinpätkä on suora lainaus palveluntarjoajan briiffistä. Kivasti kuitenkin osoittelevat sormillaan kohti sylttytehtaan insanityosastoa.
Verottajalla ilmeisesti edelleen pelkotilana, että etua käytetään väärin ..vaikka etuudesta kerran kerätty ennakkopidätys, etuudesta jolla ostetaan verotuksenalaista hyödykettä. Mahdollinen verottajan paranoidiskenaario on siis se, että olen luovuttanut korttini ja PIN-koodini kaiffarille, jolla on myös kopio henkilöllisyystodistuksestani. Asiaa yritetään paikata ottamalla käyttöön aukottomampi henkilöautentikaatio, joka perustuu epäselvään tuhruun lämpöpaprulla. Toivottavasti verottaja ei snaijjaa, että voin sopparipaperin allekirjoitukseksi vääntää ihan millaisen kirkkoveneen tahansa, sitten vääntää vastaavan hieroglyfin kortin takamukseen JA opettaa tämän piirtämisen väärinkäytöskumppanilleni. Hähää! (fools)

Seuraavaan revisioon kuulunee keskitysleiritatska ranteeseen, jolla takuuvarmasti voidaan liittää kortti ja henkilö oikein. Homma pelittää noin viikon kunnes se sama Kalle K-Kauppias vetää lounarille röökiä ja pari keskaria.

Onhan se tietty kiva puuhastella sellaisten issueiden parissa, joiden tuottoaste noin verotuloina on aivan pähkinöitä. Pahinhan skenaario tässä kaikessa on se, että jää lounasetua käyttämättä perioidin päälle ..eli jäänyt myymättä ja täten verottamatta ne parit ravintola-ateriat. Viimeksi kun samat veropatit säätivät autoverotusta oli tuloksena approx. 60millin persnetto +pähkäilyyn käytetyt henkilötyvuosien kustannukset.

Kui?

-Kai

Comments are closed.

1 Comment

 • pehkomies

  asiallinen teksti, 100% samoilla linjoilla.

  Ainakin nämä viimeiset nihkeytykset jäivät kuitenkin mainitsematta:

  1) lounaskortin maksimiveloitukseksi on speksattu 10.00 euroa. Jos lounas kuitenkin sattuu maksamaan 10.10e ja sen maksaa osissa 10.00e ja 0.10e, niin Edenred nappaa jälkimmäisestä transaktiosta kuitenkin minimisumman 6.10e elikkä 6 euroa menee “palvelumaksua” 😛

  2) jos kortilla on saldoa yli 0e vuodenvaihteessa, niin koko tuo saldo tulkitaan verolliseksi tuloksi. http://vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Verohallinnon_kannanottoja/Ravintoetu__maksukortin_saldon_kasittely(30883)

  05/05/14 – 11:52 am

Balloons theme by
Moargh.de