Microsoft Surface RT. Kui?

08/01/14
teknologia

Microsoft-Surface-RT

Kirjoitan tämän tilityksen Surfacen Touchcoverilla ja jo nyt ekan virkkeen aikana korpeaa aika rankasti. Kyse on siis Microsoftin ekasta ja varmaan vikasta yritelmästä rakentaa oma kotikutoinen tietokone. Vast`ikään julkaistujen lukujen valossa Mikkis otti rouhean miljardi bucksia tappiota surfaceseikkailuistaan, joten suattaapi olla että nykyiset mk3 mallit jäävät markkinoiden viimeisiksi.

Perusteet ekaksi:
RT on lyhennelmä insinööri-ihmeestä RunTime, jonka ytimenä jylisee ARM-pohjainen suoritin. RT-tablettiin ei voi oletusarvoisesti asentaa softaa muualta kuin Marketplacen astmaisesta valikoimasta. Laitteen moniajo-ominaisuuksia on myös keinotekoisesti rajoitettu about neljään taustaprosessiin. Kolikon kääntöpuolella on about 200-250€ halvempi hinta, akkukapasiteetti, flektittömyys ja sirompi runko. RT muutoin vastaa lähes identtisesti normaalia Windows 8/8.1 kokemusta hyvässä ja pahassa.
Pro-tabletit sitten pitävät sisällään ehdan x64 suorittimen ja sitä tukevat piirisarjat. Arkkitehtuurivalinta tarkoittaa sitä, että laitteen softakattaus ei ole rajoitettu vain Marketplaceen. Käyttäjä voi ajaa surutta exejä ja msi-paketteja, joilla laajentaa laitteen sovellustarjontaa. Oikean suorittimen mukana tulee myös tavanomaisten läppäreiden ongelmat, kuten alituinen sota lämpöjä vastaan ..asiaa kompensoidakseen pro sisältää tuulettimen, josta mm. johtuen laite on useita millejä tuhdimpi jos verrataan RT-pakkaukseen. Pron voi myös liittää domainiin ja siihen tipahtaa aivan samat policyt mitä normiin 8/8.1 aparaattiin. Akkukapa ottaa myös vähän siipeensä verrattuna RT-tablettiin.
Itse sain käyttööni kakkosgenin Surface RTeen with Touchcover näbbis 32gb muistilla.

Mistä tykkäsin
Akku kestää iisisti pitkän työpäivän heavy usea. Jotain 8-10h. yhdellä latauksella.

Sleakki ulkoasu ja natisematon metallikuori saa RTeenkin tuntumaan kivan premiumilta.
Väylä muistikortille aina 64gb asti ..nykypäivänä aika rikollista pimittää käyttäjältä mahdollisuus olla laajentamatta storagekapaa halvalla aftermarket osalla. Applenperkele laskuttaa iisit 100€ extraa 32gb lisämuistista. Onneksi Mikkiksen jäbät olleet piiran inhimmillisiä ja antaneet loppukäyttäjille muistikorttislotin.

Magneeteilla toteutetut liittimet laturille ja lisälaitteille. Osoita plugia tai vaikka näbbistä about kohdilleen niin magneetit nappaavat kiinni ja hoitavat loput. Laturin osalta magneetit riittävän jämäköitä pitämään tukevasti laturipään kiinni laitoksessa, mutta kuitenkin riittävän löysästi niissä tapauksissa jos johtoa tempaisee esim. jaloissa kohkaava lemmikkieläin. Näbbistä liittävä väylä on myös helkkarin hyvin suunniteltu, koko laitosta voi roikottaa ja heiluttaa näbbiksestä liitoksen ollessa jämäkän varma. Ei kuluvia mekaanisia latcheja tms. rikkoutuvaa. Magneetit! gotta love em!

Täysverinen Office2013 laitteen mukana ilman 3kk. trial lisenssikikkailuja tms. nurjaa. Muokkaa sitä Powerpointtiasi junassa tai väännä spreadshettiä, onnistuu! Tarjolla myös jälkiasenteisena kiva OneNote ja 15gb OneDrive -pilvipalvelu, jolla kippaat corporatejuttusi pilveen ilman muistitikkuvietnamia.

Täysikokoinen USB 2.0 väylä, johon voit liittää vaikka Logitechin cordless desktoppidonglen, muistitikun tai oikeastaan minkä tahansa usbilaitteen ajurituen niin salliessa. Käsittääkseni mokkulatkin toimisi, jos saat vehkeen toimimaan RTeen omilla natiiviajureilla.

ARM-pohjaisuuden ansioista laite on melkoisen hyvin ruggeroitu haittaohjelmia vastaan. Loppukäyttäjän dorkailuja arkkitehtuuri ei tietenkään suojaa.

Laite käynnistyy, sammuu, hibernoi ja nousee hibernaatiosta ilahduttavan sähäkästi.

Mistä en sitten tykännyt lain
Marketplace on edelleen helkkarin autio, jossa ankeakin softa maksaa. C`mon hei! Edes VLC tai 7zip? Marketplacessa on about sama ratio paskan ja laatusoftan välillä kuin iStoressa tai Playssa, joten RT-pilotille jää väistämättä mustapekka käteen softaskabassa. Google myös nostanut sananmukaiset sentterit pystyyn kohti Mikkiksen leiriä, joka tarkoittaa lähinnä sitä, että selain on ainoa järkevä clientti kaikkiin G-firman palveluihin. Marketplacessa toki riittää yrittäjiä, jotka yrittävät rahastaa kämäsillä Youtube ja Gmaili clienteillään.¨

Jäätävät ongelmat WLANin kanssa. Onhan se nyt perkele, kun laite sinnikkäästi väittää, että yup N-standardilla ollaan ja silti uppi ja downi jää nihkeään 8mbit/s nopeuksiin samalla kun vieressä Samsungin älykapula tipauttelee nelisen kertaa nopeampaa.

Ei 3G/LTE -tukea. Aika minori murhe, kun laitteen voi kuitenkin tetheröidä matkapuhelimen kautta maailmalle vaikka usbilla ..mutta olisihan tuki ollut kiva. Jos on ylimääräistä mammonaa niin ent. Nokian Lumia 2520 cateroi nekin tarpeet.

Kick standi tarvitsee oikeasti jonkin tason, jonka päälle aparaatin voi tukea. Sylissä kannattelu tai muut IT-kamasutrajutut ei vain toimi. Ei ole Lenovon X-sarjalaisten voittanutta tässä sarjassa. Toisaalta laitteen rakenteen ansiosta voi vehjestä käyttää riskeittä sohvalla tai sängyssä, koska heatventit ovat laitteen näytön yläreunassa.

Sooo slow. Lähes kaikki vähän laajemmat softat kylmäkäynnistyvät tuskastuttavan kauan. Alkurumban jälkeen käynnissä olevia softia voi pyöritellä tosin lähes ajatuksen nopeudella.
Onboard kaiuttimet vähän nuhaiset, mutta hoitanevat hommansa perusjutuissa.

Softapuutteita voi normaalia ATK-jäbä yrittää kierää kiinnittämällä internetlinkkejä palveluiden webbisivuihin, jotka toimivat jopa paremmin kuin kämäiset maksulliset appsit. Näin kannattaa toimia mm. Youtuben ja Spotifyn kanssa. Omituista kyllä, mutta totta ..RT-vedoksessa ei ole lainkaan tukea saman firman Silverlightille, joten Katsomot ym. tarkastelu jää täysin appsin if any varaan.

RT sopii mainiosti esim. korkeakouluopiskelijalle interaktiiviseksi muistikirjaksi ja kampusviihdykkeeksi tai corporatepukumiehen on-site työkaluksi, varsinaisen työaseman rinnalle. Kokonsa puolesta sujahtaa ongelmitta manbagiin ja akkukapa varmistaa sen, että hööki ei lopu kesken proffan vuodatusten. Onpahan laitoksessa myös kamerat eteen ja taakse normaalien mikrofoonien kera, joten esmes skypetys sujunee ilman lisälaitteita. Mahdollisesti RT-tabletti Touch- tai Typecoverin kanssa sopii myös talouksiin, joissa use caset ovat lähinnä sähköpostia, nettipankkia ja satunnaista youtubeilua.
RTeestä ei kuitenkaan ole varsinaisen työkoneen korvikkeeksi ja eipä sitä myöskään saa liitoksiin Active Directoryyn tai kätsyihin domainpalveluihin. Officet, Lyncit ja OneNotet toimivat kuitenkin ongelmitta, jos firmasi on säätänyt julkiset edustat kuntoon.

Uutena ei ole hintansa väärtti, mutta mm. Huuto.netistä voi kärsivällinen shoppailija bongata hyvään hintaan vähän käytetyn yksilön. Pro ja Lumia 2520 sitten aivan pöyristyttävän ylihintaista, samaan hintaan saa jo todella kivan ultraportablen vaikka Asukselta.

Kyllä tällä nyt juttuja kirjoittaa. Windows 8/8.1 kokemus on sitten aivan oma tarinansa
Ai nii. Kiipparissa ei ole F-buttoneita laisinkaan, joka tekee joistakin perusjutuista “haastavia”.
***/*****
-K

Comments are closed.

0 Comments

There are no comments yet.

Balloons theme by
Moargh.de