Petteri Järvinen – Tietokone-lehden kolumnisti

05/21/12
teknologia

Petteri Järvinen - vaalimainosPetteri Järvinen on arvostettu tietotekniikka-alan moniottelija; tietokirjailija, kolumnisti sekä palkittu tietotekniikka-asiantuntija ja tutkija. Järvinen on ollut mukana monessa ja ansainnut arvostuksena monella areenalla. Täysin vailla kritiikkiä Järvinen ei ole kuitenkaan näkyvään asemaansa IT-alan vaikuttajana noussut. Tämän blogikirjoituksen aloittama sarja tulee olemaan pieni huomaamaton lisä siinä nettikirjoittelun massassa, joka on löytänyt Järvisen teksteissä jotain huomautettavaa.

En aio kritisoida Järvisen kirjoittamia kirjoja, enkä halua aliarvioida hänen saavutuksiaan IT-alan parissa tai muutenkaan kritisoida Järvistä henkilönä. Paitsi yhdessä kontekstissa: Tietokone-lehden kolumnistina.

Olen lukenut Tietokone-lehteä pitkään, vuosituhannen vaihteen tuntumasta lähtien, ja pidän sitä alan suomalaisista lehdistä ehkä parhaimpana. Järvisen kolumnejakin olin lukenut kauan. Kunnes jossain vaiheessa minulle alkoi syntyä mielikuva, että kolumnit olivat aina lähtökohtaisesti negatiivisesta näkökulmasta kirjoitettuja mielikuvituksettomia ja ponnettomia valituslauluja jostakin enemmän tai toisinaan hieman vähemmän ajankohtaisesta IT-alan puheenaiheesta.

 

Crying Ladies from the movie "Crying Ladies".

Valituslaulua elokuvassa "Crying Ladies".

Miksi kolumnisti ei saisi olla kriittinen? Kriittisyys itsessään ei kai voi olla pahe, mutta jakuvana virtana se muuttuu kuluttavaksi ja mielenkiinnottomaksi valittamiseksi. Enkä ymmärrä mitä tarkoitusta ajaa tunnetun ja tunnustetun asiantuntijan katkeamaton maailman tuskan julistaminen yhdessä alan johtavissa julkaisussa kuukausi toisensa jälkeen. Uskoisin tietoturvayhtiöiden tiedotteiden ja Nokia-analyytikkojen tuskan parkaisujen vastaavan kysyntään siltä osin hyvinkin tyhjentävästi. 

Itse olen Tietokone-lehden tilaaja, koska teknologiauskovaisena haluan olla perillä uusimmista trendeistä, tuotteista, tapahtumista ja keksinnöistä sekä niiden tuomista mahdollisuuksista. Asioiden kriittinen arviointi lienee ajoittain paikallaan, mutta jatkuva valitus sai minut lopettamaan kolumnien lukemisen. Oma uskomukseni on, että valittaminen on vain niin paljon helpompaa kuin uusien mielenkiintoisten asioiden löytäminen ja esiintuominen, että Järvinen vain yksinkertaisesti antoi periksi ja valitsi helpomman polun: otetaan käsiin mikä tahansa ilmiö, tuote, palvelu tai puheenaihe …kyllä valitettavaa löytyy, voisivathan asiat aina olla paremminkin.

Kirjoitukseni siis kritisoivat Järvisen kriittisyyttä? Kyllä. Mutta voiko mielikuvani siitä, että kaikki Järvisen kolumnit olisivat negatiivista valittamista edes pitää paikkaansa? Ja jos näin on, niin onko kritiikin kritisointi mielekkäämpi valittamisen muoto kuin ihan muuten vain valittaminen? Tuskin. Lähestynkin asiaa näin: luen Järvisen kolumneja yksi kerrallaan ja kirjoitan niille vastineen tai vaihtoehtoisesti oman versioni, joka pyrkii lähestymään Järvisen kritisoimaa asiaa hieman eri näkökulmasta. Mahdollista on myös, että löydänkin kolumneista väitettäni uhmaavia positiivisempia näkökantoja ja totean ne kiitellen poikkeuksiksi tai peräti myönnän nöyrästi pahoitellen mielikuvani valituslauluista olleen alunperinkin virheellinen, ellei peräti loukkaava.

Tapani.

tapani on ohjelmoinnin ja tuotekehityksen parissa eri tehtävissä pakertanut suurelle yleisölle täysin tuntematon IT-rivimies, jonka uskoa huomiseen ylläpitää ylioptimistinen luottamus teknologian voittokulkuun.

Comments are closed.

0 Comments

There are no comments yet.

Balloons theme by
Moargh.de