Pistetään kyberiä punkkiin, Jawbone Up3 tarkkailuranneke

07/22/15
teknologia

jawbone-up3

Kuten ehkä arvon lukijat ovat rivien välistä saattaneet lukea; olen joiltakin osin wearable computingin kokeiluhaluinen urbaani ämpyttäjät.

Aivan kaikkea markkinoilla lymyilevää ranneketta, nilkkakorua tai googleglasia ei ole ollut ikkuna päästä käyttämään yli viikkoa kauempaa, mutta useimmista olen jo noin tunnin rundin jälkeen päässyt /mah/ vaiheeseen. Eli vekotin tai add-on todettu tylsäksi tai jopa toimimattomaksi.

Viime viikolla ostoskoriini napsahti Jawbonen valmistama Up3-tarkkailuranneke, koska piti löytää ranteeseen sopiva killutin, joka tarkkailisi unen laatua ja sellainen jossa olisi mm. liikehdintään ja leposykkeen muutoksiin perustuva älykäs herätys. Päädyin Up3:n vaihtoehtona, koska se muistutti vähiten kelloa ja oli formiltaan muuteinkin sieltä petiteimmästä päästä.

Mainosmies väittää rannekkeen mittaavan päivän ja yön aikana kaikkea liikkeeseen perustuvaa aktiviteettia ja noin parin viikon opettelujakson jälkeen mobiiliappsin Smart Coachi alkaa tarjoamaan käyttäjälle sykähdyttäviä lifestyle ehdotelmia, kuten “juo nyt vettä viisi lasia”, “voisitko kävellä korttelin ympäri” tai “aika mennä joonas nukkumaan”. Ranneke yrittää myös pitää käyttäjästä Her-levelillä huolta(se elokuva, katsoisit sinäkin enemmän niitä) ja alkaa esim. ehdottelemaan pikkutunneilla nukkumaan painumista, jotta terveet kahdeksisen tuntia palauttavaa nukkumista olisi mahdollista.

Jotta rannekkeesta olisi hitusenkaan iloa tarvitaan väh. 4.4 päivitysasteella seilaileva Androidiluuri tai Applen suht tuore iOS-laitos. Nimittäin high-techkoru pariutetaan älylliseen puhelimeen, johon on asennettu Jawbonen mobiiliappsi. Appsista itsestään luetaan sitten Smart Coachin palautetta ja tutkaillaan unirytmejä ym. graafeja päivän aktiviteeteista.

Omalta osaltani rannekkeen siisteimpiin ominaisuuksiin kuului unenlaadun seuraaminen. Aamulla, älykkään herätyksen jälkeen, voi tutkailla graafia unen eri leveleiden ryhmittymisestä tosiinsa nähden ja mahdolliset yölliset heräämiset tallentuvat myös nauhalle. Itsellä on pahana ominaisuutena hetkeksi auringonnousun aikoihin(näkyy unen timelinessä), josta sitten kömytäänkin deap sleap moodin kautta REM-uneen. Smart Coach ehdotti korvatulppia tai parempia valoverhoja makkariin ilmiön seurauksena.

Screenshot_2015-07-17-08-46-27

 

Sokruna pohjalla on antureihin pohjautuva älykäs herätys, joka toimii jotakuinkin niin, että käyttäjä asettaa herätyksen ajankohdan ja siihen 0-30min offsetin, jonka sisällä ranneke alkaa hyväksi katsomassaaa hetkessä herättelemään käyttäjää. Älykyys perustuu mainosmiehen mukaan mm. liikehtimiseen, leposykkeen muutoksiin ja ihon pintalämpötilan pienoiseen kohoamiseen ..mene ja tiedä. Itse ainakin koin featuren sisältävän ainakin hyvin vahvaa placeboa, nimittäin älykkäiden herätysten jälkeen olo oli tuntuvasti vähemmän tokkurainen ja epäselvä. Herätyksen mekaaninen osuus tapahtuu äänettömästi värinän avulla, joka itsessään on agenttimiehen nifftyin ominaisuus. Et siis herätä enää koko kapselihotellia, kun aikasi on tullut mönkiä maailmaan.

Mennään sitten niihin negatiivisiin seikkoihin UP3:sta. Ihan ekana on Suomessa hulppea 190-200€ hintalappu, joka vekottimen presentaatioon nähden tuntuu hyvinkin kovalta. Jawbonella on kataloogissaan noin 60€ huokeampi UP2, joka on kuin isoveljensä Kolmonen ..josta tosin puuttuu ihoon pureutuvat syke/lämpötila-anturit. Lisäksi rahamiehille on tarjolla UP4, joka taasen on kuin 3, mutta siinä on lähimaksuominaisuus ..ilmeisesti GoogleWallettiin perustuva.

Rannekkeen omat, kosketukseen perustuvat, hallintabuttonit eivät toimi läheskään aina ja itse olisi mielelläni nähnyt ihan fyysisen buttonin rungossa. Maglockhenkinen noin 15cm nysälaturi on myös aivan uskomattoman kalkkuna, jota piti aika pieteetillä viritellä työaseman USB-väylään istuvaksi. Lukitusmekanismi on myös sangen erikoinen ratkaisu L-lukollaan ja kokosäädöillään; internetin isot pojat väittivät, että ranneke saattaa avautua vahingossa jos ranteen kopauttaa esim. näbbiksen ergonomiatukeen oikeassa kulmassa vahingossa ..itse en spontaaniin lukituksen avautumiseen työelämässäni tai punttisalilla törmännyt.

Rannekkeen akku kestää ilahduttavat 5-7 käyttöpäivää, joten sitä ei tarvitse olla edes jokainen joutohetki latailemassa. Rannekkeessa on myös oma muisti, joten kaikenaikaista paritusta ei älypuhelimeen tarvita. Ranneke uploadaa telemetriat, kun laitepari on jälleen aktiivinen.

Kyseessä on kuitenkin tarkkailurannekkeiden parhaimmistoa, joka pesee mm. Niken Fuelbandit tai Kiinaihmeet 11-0 ..jos hieman jyrkkä hinta ja parit designiin liittyvät aivopierut eivät haittaa, niin ehkä tästä syksyn riipasuihin oiva kompaniooni. Laitteessa itsessään ei ole lainkaan näyttöä ja ainoa interaktion taso siinä on kolmet ledivalaistut symboolit ja sangen voimakas vibra. Eli et tule näyttämään toimistolla kahta kelloa käyttävältä IT-autistilta.

Ei ole vedenkestävä, vain roiske- ja pölysuojattu. Puhtaasti designpohjalta ranneke näyttää sievän korumaiselta, joka istuu niin naisen kuin miehenkin habitukseen. Mainoskuvissa käytetty ilmeisesti sangen pieniranteista possea, laite on irlissä paljon pienempi.

Viimevuotinen Jawbonen UP24 on oikeiden wearablemiesten mukaan edelleenkin ihan kilpailukykyinen vekotin. UP24 lähtee nykyisin monestakin alennuskorista reilusti alle satkulla.

☆☆☆/☆☆☆☆☆ ihan kiva, mutta ei must have 2015

-K

Comments are closed.

0 Comments

There are no comments yet.

Balloons theme by
Moargh.de