Seitsemisen eri tyyppistä pomopäällikköä

im_on_it_boss_mesh_hat-r5102d010a54242d995d4c4103d04bf74_v9wfy_8byvr_324

Useimmilla meistä on omat lähiesimiehensä hierarkkisesti järjestyneissä työyhteisöissä. Useimmat meistä myös vihaavat tätä slightly paremmin positionsa ässännyttä kaiffaria, jolla päätäntävalta esmes lomista.

Mutta miksi seitsemän? Miksi ei esmes viittä tai kolmea eri päällikköarkkityyppiä? No vaikka siksi, kun antiikin maailmassakin oli seitsemän ihmettä. Kätevän luettavuuden nimistä laadin listatyyppisen esitysmuodon tämänkertaiseen tilitykseeni.

I
Excelnyylääjä helvetistä
Kaikki päätökset perustetaan Excelistä reväistyihin lukuihin. Hyvin läheistä sukua management by email -johtajan kanssa, sillä alaisiin otetaan kontaktia tasan silloin kun halutaan kirjallista raportointia ulos. Rapsat koostetaan Exceliin, joka taasen on osa ristiinlinkitettyä isompaa Exceliä jne. Vetää aivan uskomattomat kilarit, jos luvut ei täsmää tai network sharet on alhaalla(shareissa masterexcelit).
+Johdonmukainen
+Reiluhkon.. “tän BSC-rapotin mukaan oot parempi kuin muut, miksi?”
+Semisti fiksu
-Täysin pelisilmätön
-Yhtä karismaattinen kuin urheilusukka
-Yhtä joustava kuin kahden euron kolikko

II
Kamu
Joviaali setämies, joka hallinnoinut kustannuspaikkaansa since kädellisen laskeutuminen puusta. Tuntee organisaationsa etunimeltä ja hoitaa hommat kotiin yleensä puhelinsoitolla. Naureskelee “uutta” sukupolvea, jolla insinööritagin perässä suluissa (AMK). Kamusta yleensä muodostuu urapolun loppuosastolla pahasisuinen patruuna.
+Hoitaa hommat, omalla tavallaan
+Lausuntoautomaatti, jos muistaa miten sovittu asianX hoitaminen tilanteessaY
+Hyvä pelisilmä
+Lomat saa pitää koska about haluaa
-Ei valmista dokumentteja
-Ei lomasuunnittele yksikköään, joka johtaa usein missä kaikki on -tilanteisiin
-Lausunnot vaihtelee kysyjän ja päivämäärien mukaan

III
Management by email setä
Alaiset ovat pahin vitsaus mihin tämä arkkityyppi on koskaan törmännyt. Niitä pitää inhottavasti paimentaa ja välillä joutuu jopa ikävästi vastailemaan kysymyksiin. Parempi siis pakoilla asiakkaiden tms. sidosryhmien tiloissa omaa posseaan. Hommat hoituu, jos osaat muotoilla halusi sähköpostiin kysymyslauseiksi ja liputat postisi oikein. Yleensä sattuman oikusta pestissään ja urahississä. “Tää nyt vaan on tälläne vaihe.”
+Out of sight, out of mind
+Vähän mikromanageerausta
+Kaikki lausunnot sähköpostista, joka tekee niistä käytännössä kirjallisia, eli niitä vasten pystyy toimimaan tulevaisuudessa
-Posteihin vastaaminen saattaa tapahtua joskus jopa puolen vuoden viiveellä
-Kujalla tapahtumista
-Forwardailee luottamuksellisia posteja holtittomasti

IV
The Patruuna
Asiantuntijatehtävistä asemaansa kohonnut vanhempi setämies, joka nyky-ympäristössään auttamattoman epäpätevä oikeastaan kaikkeen muuhun kuin kahvinkeittoon. Harmillisesti hän on keskittänyt myös kaiken mahdollisen päätäntävallan itselleen ilman delegoimisen häivääkää. Ajelehtii yleensä päättömästi pitkin konttoria ja tarttuu kävelyillään kaikkiin pikku nyansseihin, kuten roskakorien sijoitteluun tai whiteboardien likaiseen habitukseen. Jos ei muita tekijöitä löydä niin sitten kiusaa siivoojaa.
+Määrätietoisen jämäkkä
+Karismaattinen
+Parhaimmat tarinat
-Ei varahenkilöä, lomasesonkeina hommat pullonkaulautuu odottamaan setämiehen paluuta
-Haluaa mikromanageroida mm. kaiken ..joka johtaa yleensä pullonkauloihin
-Haisee ummehtuneelta

V
Sertifioitu opiskelukone
Yleensä nuorempi sklode, jolla päähänpinttymänä sertifioitua kaikkeen mahdolliseen. Läheistä sukua email managerin kanssa, koska pitkät koulutusrundit takaavat yleensä sen, että herra johtaja on out of office neljänä päivänä viikosta. Haluaisi myös olla oikeasti jossakin ihan muualla töissä ja käyttääkin nykyistä positiotaan vain edut himaan -astinlautana; nimittäin sertifiointimenettelyt yleensä maksavat melkoisen sievoisesti.
+Moderni go getteri, joka yleensä järkkää hienoimmat työkalut alaisilleen
+Hanskaa suunnittelutyöt vasurillaan
+Työhuoneen seinät ja email signi suht jännää luettavaa “miten sä oot saanut CISSP:n?”
-Jos asiasta ei ole standardia tai prossessia, sitä ei voi tehdä
-Vastaa kysymykseen kysymyksellä
-Usein päättämätön

Vi
Säätäjien kuningas
Tämäkin arkkityyppi on myös asiantuntijatehtävistä manageriksi ylevöitetty tekijä. Harmillisesti ei kuitenkaan halua lopettaa säätämistä vaan jatkaa sitä muiden töidensä ohellaan, yleensä muiden töiden kärsiessä. Tuppaa unohtamaan alaisensa esim. virkistyspäiville keskenään. Damagea syntyy hirmuisesti, jos ylemmät tahot eivät ole muistaneet poistaa säätäjän adminioikeuksia ennen yllennyksiä. Säätäjässä on myös kamun vikaa ja näistä kahdesta tyypistä yleensä muotoutuu hybridejä ..tsägällä yhdistäen vain hyvät puolet.
+Ymmärtää alaistensa pulmat
+Osaavahko
+Hiljaisen tiedon aarreaitta
-Lol, mitkä alaiset
-Tahdittomampi kuin patruuna
-Pukeutuu huonosti
Bonus round!
-Rikkoo domain controllerit approx kerran vuodessa

Vii
Käsittämätön nero ulkoavaruudesta
Nämä on näitä kavereita, jonka johdosta mietit joskus onko HR-osastosi meskaliineissa kovinkin useasti. Olisit myös halunnut olla varsinaisessa työhaastattelussa kärpäsenä katossa. 180pisteen ÄO:sta ei ole kauheasti riemua, jos siitä ei saada hyödykkeitä revittyä irti. Onhan se tietenkin metkaa, että pomona on Mensan jäsen tai dude, joka pystyy ratkomaan Rubikin kuution alle minuuttiin. Usein hyvin äkäisenä, koska on joutunut idioottien ympäröimäksi tai kun joku on taas juonut hänen erikoisteensä loppuun recroomista. Ei halua ostaa mitään valmiita järjestelmiä vaan kaikki pitäisi koodata inhouse.
+Muuntaa lukujärjestelmät päässään
+Osaa koodata ja konffata
+Hanskaa laajat asiakokonaisuudet
-Presentaatioissa puhuu yleensä kengilleen
-Vihaa mm. asiakkaita
-Kaikki on paskaa

Hello viikon loma!
-kai

Comments are closed.

0 Comments

There are no comments yet.

Balloons theme by
Moargh.de