Sika parantaa juoksuaan loppua kohden. Samsung Galaxy S6 edge, pikahatsit

10/01/15
teknologia

edge-11

Vuodenpäivät se 2014 flagship killeri, One+one, toimi uskollisena daily driverinani kunnes oli taas technopäissäni pakko tehdä switchi johonkin aivan muuhun ..Ei, en lähtenyt omppufirman matkaan vieläkään, mutta nyt sipastaan aika läheltä Steve Jobsin matkapuhelintehtaan luomuksia.

Behold the S6 edge!

Halusin One+oneen verrattuna jotain pienempää, jotain aivan tätä päivempää ja kevyempää. Lopulta pallottelin vaihtareina One+Twoota, LG:n G4:sta ja Samsungin S6 edgeä. No One+Twota yksi ei ostakkaan aivan niin ja vain, G4 on järkälemäinen, joten eliminaation kautta kouraani jäi Etelä-Korean ylpeyden uusin ja kaunein. Harkintalistalla oli tovin myös HTC M9 ja iPhone 6 ..mutta nämä karsiutuivat melkein kättelyssä hinta/laatunsa ja rungon lämpöongelmien vuoksi pois. S6 edgestä julkaistiin hetkinen sitten +isoveli, jossa on liki tuuman kookkaampi näyttö ja giga enemmän muistia, joten perus-edgen hinnat dippasivat useamman sata euroa. Pakkohan se oli siis hankkia!

Viimeksi olen käynyt Samsung-maassa Galaxy3 – Note2 -aikakaudella, joten oli melkoisen positiivinen shokki availla S6:n myyntipakkausta. Vaikuttaa nimittäin siltä, että Samsungi on viimein ottanut asiakaspalautteestaan onkeen ..useimmat, ellei kaikki keskeisimmät ongelmakohdat on hiottu pois. Poissa on natiseva ämpärimuovi ja laajat bezelit näytön ympäriltä, tilalla on aivan reunasta reunaan ehkä mobiilimaailman näteintä amoledia sekä lasin ja alumiinin rakkausliitto. Laitteen ergonomiksit ja fyysinen jalanjälki lainaa hyvin rohkeasti Applen iPhone 4/5 -aikakauden luomuksia hyvässä ja pahassa.

Laite on molemmilta puolin gorillalasia, jota reunustaa ohukainen tällä kertaa ihan oikeaa alumiinia oleva bumberi. Ei mitään tekonahkahullutuksia, natisevia B-kansia tai hopeaksi värjättyä muovia. Laite on solidi lumpsi tämän päivän materiaalia. Lasi saa tietenkin laitteen tuntumaan ruggeroimattomalta, ja sitähän se onkin. Vahva suositus onkin hankkia laitteen kylkeen kuoret heti kättelyssä. Kaakelin ja gorillan tappelussa, gorilla häviää aina.

S6 on ladattu täyteen, mistään pihistelemättä, kaikkia tämän päivän mobiiliteknologioita. Tekno-orgioita käyttäjä pääsee vilkuilemaan tämän hetken ehkä kovimman näytön läpi. Aatteleppa 5.1 tuuman super amoled-näyttö, jossa resoina 1440×2560 sekä pikselitiheytenä huimat 577. Yksikään kuva tai video ei oikeastaan tee näytölle oikeutta, se on oikeasti ihan helvetin magee. Toinen aivan ubersiisti juttu on laitteeseen ympätty 16mpix OiS kamera, joka on iPhone 6:n tasolla point&shoot -ominaisuuksissa. Eihän se aivan mikään Lumia 1020 monsterikamera ole, mutta kun kuvaussofta käynnistyy ajatuksen nopeudella ja suoraan lonkalta saa pokkaritason matskua ..niin ei voi kuin hymyillä vienosti. Tällä kertaa et todellakaan tule missaamaan niitä hetkessä ohi -tilanteita, koska matkapuhelimesi kamerasofta käynnistyy tuskaisen hitaasti.

Muita mainitsemisen arvoisia ominaisuuksia on laitoksessa mm. biometriikkaskanneri sormenjäljelle, sykemittari jolla voi mitata vaikka veren happisaturaation, IR-blasteri, langaton lataus ja NFC. Oikeastaan mistään ei ole pihistelty ..paitsi.

Samsung lähti S6-generaationsa kanssa Applen kelkkaan hyvässä ja pahassa. Rakenne on kuin suoraan Steven märästä unesta, mutta Applen suunnittelufilosofia tuli ilmeisesti myös teollisuusvakoilun sivutuotteena. S6:sissa ei ole enää mitään käyttäjän vaihdettavaa, ei muistikorttiväylää ja akku on integroitu. Lisäksi menetettiin S5-sukupolveen verrattuna mainio vesi- ja pölysuojaus ..eli, jos olet paljon metsässä tetsaava jokasään soturi, niin ovat vanhemmat S5:t enemmän ehkä sinun kuppisi teetä. S6 edge on parhaiten kotona urbaanin toimistoveijarin taskussa, matkalla kohti seuraavaa palaveria.

Nurjista ominaisuuksista taasen pitää ehdottomasti mainita Samsungin oma rinnakkais-softamaailma ja Touchwiz, joka ei vieläkään ole edes stock-androidin tasolla sähäkyydessä ja UI:n linjakkuudessa. Onneksi jo ICS:stä asti on loppukäyttäjällä ollut ikkuna sammuttaa bloatwarea pois kuleksimasta, joten mukaan pakolla ympätyt viritykset saa vietyä saunan taakse varastoon. Eipähän siinä Touhchwizissäkään mitään varsinaista vikaa ole esim. Motobluriin tai Senseen verrattuna, mutta se karkkimaassa tapahtuu kummia naivistisuus esillepanossa ei lyö yhtään yksiin kylmän teollisen suunnittelun kanssa. Samsung on tosin seurannut trendejä myös UX/UI-suunnitellussa ja tarjoaakin nyt loppukäyttäjälle mahdollisuuden ladata muitakin teemoja alukseen. Teemapaketteihin loppukäyttäjä pääsee kiinni aivan atomitasolla, eli voi ottaa eri paketeista käyttöön vaikka transitioanimaatiot ja toisesta ikonipaketin.

Audio-osastolla laite oli myös lievä pettymys. Samsung saisi seuraavaksi teollisuusvakoilla HTC:n käyttämät audiopiirit ja driverit laitokseensa. Sennheiserit sattuivat korvaan jopa niin isosti, että oli pakko latailla digitaalinen EQ ohuen soundimaailman kävelykepiksi. Onboardi kaiutin on handsfree-puheluihin aivan riittävä, mutta auttamattomasti liian kaino esim. puistobileiden ainokaiseksi äänilähteeksi.

Edge-näytöstä olen vähän vielä kujalla, ettäkö mitä sillä nyt pitäisi tehdä. Näyttö kaventaa alumiinibumberin ikävän teräväksi ja tekee mm. volyymirockerin käytöstä vähän nihkeämpää. Laitteesta tulee inkrementaaleja parempi kädessä, kun siihen iskee elämäntyylisi sopivan kuoren päälle. Omalta osaltani edge on ehkä eniten käyttöä nähnyt peukalolle tarkoitettuna scrolli-alueena, viimeinkin sormi ei blokkaa puolta näytöstä kun rullailee isoja tekstiviidakkoja läpi. Toistaiseksi perusS6 on ehkä kuitenkin järkevämpi ratkaisu, kosk edgeen ei oikeasti ole tarjolla mitään mullistavaa appsia tai käyttökohdetta. AppEdgeen tietenkin saa vietyä linkit suosikkisovelluksiisi, mutta se säästää navigaatiossa jonkun hassun millisekunnin ja AppEdgeen hakeutuminen ei toistaiseksi ainakaan tule mistään selkärangasta.

Hardwaren osalta laite taitaa olla ensimmäinen lippulaiva, jonka pii-osasto on kokonaan inhouse. Menoa käskyttää kahdeksanytiminen(neljä nopeaa, neljä hitaampaa mutta virtapihimpää) Exynos 7420 kera kolmisen gigaa muistia. Vääntö ei loppunut kesken edes graafisesti vaativimpien mobiilipelien osalta ja 4k. mkv-testivideot pyörivät moniajonkin päällä sulavasti. Kaikki nupit kaakossa tosin tarkoittavat noin neljän tunnin akkukapaa, mutta harvoimpa sitä tulee tunturilla pelattua Reckless Racingia.

No mites toi akkukesto? Niin no niin. Joitakin vuosia sitten Samsungin mainoskampanjan irvaili wallhuggereille, eli käyttäjille joiden daily driveri ei kantanut akkunsa osalta koko hektistä työpäivää läpi. S6:n 2600mAH:n akku ei ole sieltä pienimmästä päästä, mutta hööki ei aivan riitä aamusta myöhäiseen yöhön edes keskimatkan käytöllä. Onneksi tarjolla on vielä standardi microusbi lataukseen ja tuki fantastiselle pikalataukselle, jonka avulla saa noin 10min. latauksella noin nelisen tuntia lisää peliaikaa(30-40%). Lisäksi langattoman latauksen Qi-standardi on tuettu suoraan boxista ja Samsungilla on tarjolla nifftyjä latauslevyjä toimistovietnamin sankareille.

Voiko tätä helvetinkonetta sitten suositella kenellekkään? Ei ja joo. Jos raha ei ole esteenä ja haluaa taskuunsa oikeasti parhainta mitä nyt on tarjolla, on valinta aika selvä. Budjettimiehet ovat tyytyväisempiä MotoX-sarjan laitteisiin tai viime vuoden One+oneen. Mobiilivalokuvaajat taasen ehkä pitävät LG G4:n kamerasoftan käsisäädöistä enemmän.

Ensi numerossa tsekkaillaan puhelimeen sopivaa Gear S6 VR Oculusta.

Jos vain olisi ollut se muistikorttiväylä tarjolla.

-K

Comments are closed.

0 Comments

There are no comments yet.

Balloons theme by
Moargh.de