Snowpierceri ja ATK-setä, elokuvissa

07/18/14
elokuvat

lataus

Heti elokuvan posterista lähtien omalta osaltani kokemuksen pilaa supervahva mielleyhtymä seiskytäluvun TV-kalkkunaan, Supertrainiin. Sarjake oli NBC:n vastaisku supersuositulle Loveboatille ja hyvin pitkään kalleimpia TV-sarjoja, joita tehty. Harmillisesti koko yritelmä ei päässyt ekaa seasonia pidemmälle ja oli melkein kaataa konkurssiin koko tuotantofirman. Tsekkaa pahuuttasi vaikka introna ennen Snowpiercereitä.

Palataan Lumihalkojaan ja mistä helkkarista kyse:
Lähidystopiassa on tarjolla man made jääkausi ja tiettävästi kaiken elon menehtyminen lumimassojen alle. Vain kourallinen jäämistöä pitää pintansa eksentrisen miljärdöörin ylisuunnittelemassa atomijunassa, joka kiertää loputtomanoloisesti pan-maapallorataansa ..joka niinikään on filantrooppihenkisen miljardöörisedän aikaansaannoksia. Speksejä ei tarkemmin anneta, mutta ilmeisesti kyseessä on useita kilometrejä pitkä ydinkäyttöinen arkki, joka jaettu vaunuosastoihin. Osastoihin sittennä jakautuu jäljellä oleva posse sosiaalisen luokituksensa mukaan; alkaen peräosastosta johon sullottu köyhällistö. Miljöö, safka, pössis ja yhteiskuntaluokka parantuu kun lähestytään veturia. Luonnollisesti junayhteiskunnan kerma budjailee väljästi lähellä väsymätöntä vetoratsua.

Asetelma luonnollisesti nk. vituttaa peräpään köyhällistöä, joka alistuneisuuspäissään alkaa laatia karismaattisen setämiehen johdolla kapinasuunnitelmia. Veturiin on päästävä neuvottelemaan yhteiskunnan isojakon uudestaan epämiellyttävän diktaattorin kanssa. Matkalla maaliin on luonnollisesti kaikensorttista kommellusta tarjolla aina kommandopuukkomiehistä, hightech ovilukkoihin. Lopulta plebeijit onnistuvat aikeissaan ja vetävät kaiken vituiksi ..junaa myöden.

Que tähän kohtaan ATK-jäbän spasminen, kädet ilmassa, huutama MITÄ HELKKARIAAAA!

Kelataan vähän. Elokuva tekee moneen käänteeseen selväksi, että junan ulkopuolella ei ole muuta kuin jäinen erämää, mihin jopa natiivit inuitit menehtyvät minuuteissa. Junan momentum pitää kaiken kuosissa ja systeemit pystyssä. Vaikka leffa on periaatteessa Etelä-Korealaista alkuperää on pohjavireenä hyvin vahva FREEIJDOUMM ja LIBBERTYIJ komppi, joidenka alttarilla voi helposti uhrata mm. kaiken. Onhan se tietty ikävää elää protskutahnan ja kotipolttoisen pirin voimalla pimeissä takavaunuissa, mutta jos alternatiivi on igluun paleltuminen ja lumen syöminen niin vähän dörrr miksi nyt kapinoida lifesupport systeemiä vastaan niin pahasti? KOSKA VAPAUS! Tietty!
Elokuvan “pahis” joutuu hitaimmille katsojille vielä taivuttelemaan rautalangasta, miksi kussakin vaunussa on se meno mikä on. Jokaisella yksilöllä on quotansa, tehtävänsä ja elinkaarimallinsa ..koska junassa kuitenkin finiittinen kapasiteetti matkustajien ylläpitoon.

Mitä varsinaiseen näyttelijätyöhön tulee; protagonistien ajamattomien partojen lisäksi mustavalkopuurosta nousee aina niin loistava Tilda Swinton, joka vetää Lumivaunussa ehkä parhaimpia suorituksiaan ever. Tädistä on todellakin moneksi ja kehtaisin suositella hänen filmografiansa tonkimista kaikille leffapäille ..löytyy kapinallista enkeliä, koulusurmaajan mutsia ja vampyyridaamia. Jokaiselle jotakin ja hands down yksi kontemporaarinäyttelijöiden helmistä.

En tiedä minkä tien muut valitsevat, mutta antakaa minulle vapaus tai antakaa minulle kuolema.
-Patrick Henry

..jos vaikuttaa siltä ettet voita, niin pidä huoli että muut eivät voita niin paljon. Korkeintaan keskinkertainen sci-fi dystooppi mielenkiintoisessa miljöössä.

Päästäkseni kouluvaunuun, mun pitää kulkea bailuvaunun, saunavaunun ja salonkivaunun läpi. Dokaaks ja joraaks nä ihmiset vain kaiket päivät?

☆☆/☆☆☆☆☆

Comments are closed.

0 Comments

There are no comments yet.

Balloons theme by
Moargh.de