Them those lähiöbaarit ja minä

The_Bear_&_Staff_-_pub_sign_-_London_(4038897887)

Otetaan tuo perinteeksi muodostunut teknoleluennustus vm. 2016 hieman myöhemmin, toisessa vuodatuksessa.

Tänään haluaisin tilittää matkastani pimeyden ytimeen, eli suomalaiseen keskiolutbaariin. Tein nimittäin kaveripahuksen vanavedessä merkittäviä kulttuuriantropologisia huomioita lähiökuppilassa, samalla kun yrittelin pysytellä poissa vakkarimörköjen tutkista.

Matkakohteeksi valikoitui Turun maineikkaaseen kansanlähiöön, Ilpoisiin, sijoittuva pub Koivu, jossa ymmärtääkseni on iltaa viihdytetty jo useamman kymmenen vuoden ajan. Miljöönsä osalta pubi osoittautui keskimääräistä tilavammaksi ja siistimmäksi kansanravinteliksi, jos lähtökohtina on mikä tahansa toinen miniostarin kulmaan rakennettu juottola. Normaalisti en itse kummittele 1)lähiöissä 2)keskiolutbaareissa, joten matka sinne ja takaisin osoittautui sangen elämykselliseksi.

Matkaa säesti semin humalainen DJ, joka spiikkasi myös soittamansa biisit kansalle kuin paraskin risteilyisäntä konsanaan. Harmillisesti figuurin päihtymyksen taso ja/tai PA-laitteiden laatu esti minua sisäistämästä aivan kaikkea sitä, mitä eetteriin pääsi karkuun. No, elävästä musiikista heltiää helpommin Suomessa jatkoaikalupa baarille, joten ohjelmakattaus sinänsä oli täysin ymmärrettävää.

Levylautasalle pauhasi kovimmat kotimaiset, kuten Popeda ja Dingo sekä ikivihreimmät rockpop-aktit, mitä valkoinen mies tietää ..Toto, Europe, Alice Cooper ja the lot. Kuin Radio Novaa olisi kuunnellut humalaisen kuuluttajan ryydittämänä sans lähetykseen soittavat kansalaiset, jotka raportoivat Kehä3:n trafiikkitilanteista tai aamupaskansa koostumuksesta.

Baarissa itsessään oli tilaa kuin golfkentällä kera tanssilattian ja biljarditilan, joten aavat maisemat antoivat oivan tilaisuuden tarkkailla lähiöiden sankareita muistikirjasen kera. Saman kaavan olen havainnut toistuvan muissakin keskiolutbaareissa. Well fuck craft beer, we got tabs!

1. Scandinavian denim warrior. Farkkupaita ja farmarityyppiset housut, standard white male head. Yleensä humalassa kuin käki ja löytyy linnoittuneena videopokerikoneen tai baaritiskin välittömään läheisyyteen. Baarissa pilkkuun asti, ellei mitään järisyttäviä incidenttejä tapahdu. Pääsääntöisesti yksin liikenteessä.

2. Keski-ikäinen pariskunta. Miehellä kansitakki ja naisella olkatopattu bleiseri sekä sinertävää luomiväriä. Ajetut kilometrit kuultavat molemmista läpi, ehkä ovat jopa löytäneet toisensa samaisen baarin tummenevasta yöstä. Fiilistelevät eläytyen deejiin musiikkivalintoja ja jopa välillä intoutuvat vaihtamaan kuolaansa keskenään. Jos onni suorastaan potkii antropologia, niin tämä spesimeeni saattaa aloittaa myös kovaäänisen skisman keskenänsä.

3. Laman runtelema jäppinen. Läheistä sukua skandinaaviselle denimisoturille, mutta ilman tyylitajua. Tavataan yleensä myös yksin, mutta suorastaan riehaantuu jos lähettyville pesiytyy ennen näkemättömiä asiakkaita. Herravihainen, maahanmuuttoskeptinen, katkera ja lievän väkivaltainen jässikkä, jolta kuulee kursailemattoman totuuden asiasta kuin asiasta. Saattaa haluta vääntää kättä tai painia tupakkipaikalla jos kuvitteelliset provokaatiot osuvat kohdillensa.

4. Lähiökuningatarkopla. Posse parikymppisiä lähiöiden naaraita. Vaatepartena yleensä kivipestyjä kuviofarmarihousuja, Edhardy-juttuja ja vetoketjuhumppari jossa jokinsortin asenteellinen printtikuosi. Lievän rääväsuisia, mutta kuitenkin niin, että lähes jokainen lause loppuu kaneetteihin täh, häh, tai eixni. Noin 10-vuotiaana aloitettu tupakkatuotekulttuuri on kähentänyt äänen sensuellista pari astetta ohitse ja muuttanut kasvojen ihojen hieman samankaltaiseksi kuin kantapäässä. Edistyneimmät koplan jäsenet yrittävät pummata hyödykkeitä mm. seuraansa vastaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että nämä yksilöt tiinehtyvät, jos niitä katsoo silmiin liian pitkään.

5. Bilisjätkät. Laman runteleman jäppisen protoaste. Joukkio toimettomia miehiä olutbrändättyine lippalakkeineen sekä asennevaatteineen. Varaavat koko illan baarin ainokaista kuperaa keppipallopöytää puiden samalla ongoing ekonososiaalistatapahtumakenttää. Kaikki naiset ovat ämmiä ja ainoa oikea ajoneuvo on BMW. Tiedossa ei ole tarkempaa tietoa, miksi tämä ryhmittymä ei sosialisoi lähiökuningattarien kanssa enempää ..pelaavat nk. pitkää peliä?

6. Nuhruinen sekakäyttäjä. Nykymaailman kylähullu ja länsimaisen rappiotilan airut. Tarjoaa biokemian tehokurssin aiheista kuten Lyrican ja keskioluen synergia, denaturointiaineet käsidesissä sekä tein-itse-säästin psilosybiinifiltteröinti. Periaatteessa harmiton, mutta hankalahko päästä eroon kun esim. odoorit tai höpötyksen juonenkulun seuranta käy rasittamaan. Etunimi lähes aina nelimerkkinen. Jostakin syystä omistaa lukuisia matkapuhelimia.

7. Henkilökunta. Viiseuroo kthnxby. Korttimaksut saattanevat aiheuttaa välillä kevyttä närkästystä. Tunnistaa yleensä mustanpuhuvista virkavaatteistaan.

Pakollisilla vessamatkoilla suosin varovaisuuspäissäni loosheja, käytäntöä jota uskallan suositella kaikille muillekin tutkimusmatkalaisille. Suomalais-ugrilaisen latentin aggression purkautuminen ei katso aikaa, paikkaa tai kommentointia.

Sai mestoilta vissiin jotain ruokaakin tilattua, jos nälkä olisi päässyt yllättämään ..jos.

Kotiseutumatkailu kasvattaa. Go figure.

-K

Comments are closed.

0 Comments

There are no comments yet.

Balloons theme by
Moargh.de