Uusi firma, uusi puhelin, mutta sama mies

12/18/13
teknologia

aVSwVSa

Nykyisen työnantajani residenttinä teknohörhönä minulta usein kysytään “mikä puhelin 
kannattaisi ostaa ja kui?” Kirjailen 
hän muistiin lähinnä itseäni varten, lähitulevaisuutta ajatellen pastebinit ..säästyypähän aika sitten töissä niihin tärkeämpiin juttuihin*.

Kiireisille sieluille summaan tähän kärkeen Grand Theft Auto femmassa(5) esiintyneen yksityiskohdan:

  • Iäkkäämpi, mutta hyvävarainen herrasmiesmafiooso operoi iPhonella
  • Innercity cool cat pistää haisemaan Androidi povarissa
  • High functional psykopaatti pitää yhteyttä frendeihinsä Windowspuhelimella


Jos löysit itsesi yo. taulukosta ja pidät kovasti Rockstarin tavasta tehdä tripla-A pelejä niin eiköhän vastaus ole aika selkee tällöin. Itsehän hetkellisen jaakobinpainin jälkeen päädyin valkkaamaan uudeksi työpuhelimeksi Lumia 925:n, jossa kättä lyö vähiten kämäsin WP-alusta, alumiini sekä polykarbonaattinen takakansi. Henkisessä finaalissa 92-vitosen kanssa oli Applen iPhone 5s. Kelasin aluksi, että pitäiskö vetää edut rahallisessa mielessä himaan(iPhone 5s retailaa siinä satasen-sataviiskybää kalliimmalla kuin Lumia), mutta sitten koin sellaisen ahaa-elämyksen, missä kyseenalaistin henkisen staminani kestää vertaisvittuilua ja seksuaalisen preferaationi kyseenalaistusta ihan kokonaista kolmea vuotta. Pelasin tiukan safetyn ja valkkasin ent. kotimaisen matkapuhelinvalmistajan, ent. lippulaivamallin.

Ennestään arkistosta löytyy Lumia 900, jonka käyttöä voisi luonnehtia kohteliaasti laatusanoilla “seikkailu” ja “ongelmallinen digitizerlasi/ajuri”. Koskaan ei tiennyt ennakolta kykeninkö A)vastaamaan saapuvaan puheluun B)sulkemaan juuri läpikättelemäni puhelun. Nokian markkinamies lupaili, että just nää featuret on ne mitkä silitelty WP-8 alustasta pois. HYVÄ JUTTU!

Otetaan tähän loppuun vähän verboottisempi vertailu kolmen suuren välillä.

Tämänkin skaban voi kiteyttää varsinaissuomalaiseen, viisaaseen, sananlaskuun “kaikki on paskaa, paitsi kusi.” Kaikki vaihtarit on kuluttajamalleja, joille on suunniteltu elinkaari. Kaikki tulee leviämään viimeistään viiden vuoden sisällä ..tai jos tsägällä kestää niin pitkään, huomanet käyttäväsi nolosti vanhentunutta teknologiaa. Valinta kiteytyy siihen minkä mallista suorakaidetta haluat kantaa taskussa ja minkä kanssa kehtaat näyttäytyä firmasi sosiaalitiloissa.

Jos sulla on todella kookkaat taskut ja tykkäät kantaa tavaroita niiden sisällä niin ehkä sitten voit tykästyä näistä nk. phableteista, joissa >5 tuuman paneeli, sekä kivoimmissa malleissa tökkimistä JA tuhertelua varten stylus. Phabletin käyttöön kannattaa varautua sitten niin, että the phablet-kokemuksen jälkeen alle viiden tuuman näytöt tuntuvat peräti klaustrofobisilta. Eritoten iPhonet tuntuvat lähinnä Barbie-nuken lisävarusteelta. EMMÄÄ NÄÄ TÄSTÄ MITÄÄN!

Omasta Note kakkosesta ei oikein ole mitään pahaa sanottavaa. Miehet kunnioittavat sitä ja naisia se huvittaa. Win/Win siis.

Androidiin ja iOSsiin on saatavilla melkein samat softat, mutta tämä ent.kotimainen hienomekaniikan ihme luottaa ilmeisesti niin vahvasti bundletettuihin sovelluksiin, että ei tarvitse vaivautua AppStoreen silleen sisällöllisesti. Androidiin saa eniten erinäköisiä SSH-clienttejä, iOSsissa on sitä lifestylesoftaa eniten ja WPee tulee suoraan liukuhihalta täysverisen Officen kera ..ja noksuflavorin laitteissa jopa HERE-paketti.

Kuvantamisesta en viitsi edes puhua samassa lauseessa matkapuhelimen kanssa, edelleenkin paras vaihtari on pitää järkkäri ja kamera eri laitteina ..vaikkakin Lumia 1020 on ihan kelpo point-and-shootti. Jälleen kerran kuvantamisominaisuuksien suurimmat erot lippulaivojen kesken on melkeinpä softassa. Androidimies saa vähän valmistajasta riippuen hyvän tai kehnon experiäänsin. Applen kamerasoftalla saa vaikka peruna** ihan kuvannäköisiä otoksia ja Nokian ProCam -apsi saa mid-2000 järkkärit häpeämään featureiden paljoudesta. Valkkaa siitä sitten. Mainosmies alkaisi about tässä kohden vaahtoamaan megapikseleistä, ULTRApikseleistä, kennoista ja linsseistä ..joojoo ihan sama tulet kuvaamaan kuitenkin vain niitä punasilmäisiä kollegoitasi tai käsittelet teknisesti onnistuneesta kuvasta Instagrammillasi mun alitajunnan näköisen oksennuksen.

Jos vedät käteni järjestysmiesotteella selän taakse ja pakotat minut valkkaamaan nykyisestä valikoimasta niin vapaa-ajalle varmaan Lumia 1020 johon cameragrippi ja röihin HTC One. Nämä laitteet eivät yllättäen esiintyneet listalla, josta valkkailin seuraavan työpuhelimen.

Jolla! Tämä Suomalaisen teknoteollisuuden pelastaja ja messiaslaite. Se mitä olen ehtinyt pyörittelemään Jollaa niin vähän oli raakileenoloinen käyttis ja workflow siinä tuntui semisti hankalalta, joka varmaankin enemmän tottumiskysymys kuin mikään tekninen fakta ..en yhtään päässyt sinuiksi sen kanssa, että tiettyjen gestureiden aloituspiste ON PAKKO olla näytön reunoilla ja toisten taasen näytön keskivaiheilla. Specwise laite vastaa aböyt vuoden 2011 lippulaivoja kuten Samsungin Galaxy S kakkosta ja 399€ hintalapulla tämä(kään) ei paljoa teknogeekkiä naurattanut.

Paljon puhuttu Sailfishin Google-yhteensopivuus on myös markkinamiehen kova bluffi. Vaikka Android on “ilmainen” on se kaikkea muuta kuin “vapaa”. APIt ja muusit on hyvin tarkkaan Googlen hallussa ja ilman Googlen supporttia on softakokemus hyvin torso ja epävakaa. Puhelinta myydäänkin enemmän sinä neljäntenä vaihtoehtona tai (suomalaisille) mielikuvilla. Osuva metafora laitteesta voisikin olla, että se on mobiilimaailman Alfa Romeo. Kaunis, epävakaa ja täynnä omia ratkaisuja. Vaihdettavat värikuoret on myös vähän sellainen blast from the nokiapast.

Back in the days oli loppukäyttäjälle tarjottavat kustomisaatiomahiksen SE iso juttu. Tarjottiin clipON värikuoria, vilkkuvaa lediä, vaihtonäbbiksiä ja muuta tilbehööriä. Luultiin, että pienkilke ja somistelu on just se mitä halutaan. Kuinka sitten kävikään? Tuli Apple, tarjosi kaikille kuluttajille saman aparaatin, ilman mahista esim. valikoida rungon värejä ja räjäytti pankin.

c’mon oikeesti nyt? värikuoret? mun 2010-luvulla?

Individualiittiselle IT-säätäjälle suosittelen Nexus nelosen roottausta ja siihen Canonicalin Ubuntu OS:n asentamista tai Nokia N9 Meegoilua.

Nälkä yllätti, joten pakko lopettaa kirjailu tähän.

rakasta!

kai.

*Exceliin.

**Kui söpöö! Sulla on biometria-anturi matkapuhelimessa. Mulla on ollut tollanen läppärissä jo vuodesta 2004.

Comments are closed.

0 Comments

There are no comments yet.

Balloons theme by
Moargh.de